Home » מתכוני חלות לשבת – הן הרבה יותר מבצק
לחם

מתכוני חלות לשבת – הן הרבה יותר מבצק

עם שומשום וצימוקים, קלועות ועגולות, חמימות וריחניות. והעיקר, ארבע חלות מאפה בית – עונג שבת אמיתי ■ איך שלא יהיה, המתכון הבטוח ביותר להצלחה (ולא רק בענייני חלות), הוא כמובן קדושת השבת.
מתכוני חלות לשבת – הן הרבה יותר מבצק | חלה עם שומשום | צילום ויקיפדיה, אביב הוד
חלה עם שומשום | צילום ויקיפדיה, אביב הוד

אין כמו ניחוח של חלה טרייה, חמימה וריחנית שזה עתה יצאה מהתנור, לשבור מחסומים ולקרב לבבות. ואין זה משנה אם אתה שומר מצוות או לא, לחלה של שבת כבר מזמן יש אוטונומיה משל עצמה. היא – שייכת ל-כ-ו-ל-ם. וככזו, אפשר לרכוש אותה בשלל גדלים וטעמים, מתוקה וחצי מתוקה, משפחתית או אישית, עם שומשום או פרג.

איש איש והעדפתו, משפחה ומשפחה והרגליה. תוכלו למצוא אותה, כבר בבוקרו של יום השישי, ממלאה וגודשת את ארגזי הקרטון במכולת השכונתית, רק תבואו ותקנו.

אבל, אין להשוות כלל וכלל בין החלה התעשייתית הקנויה, לחלת השבת הנאפית בבית. חלה ביתית, שמקבלת טיפול אישי ומסור מרגע הלישה, דרך ההתפחה, הקליעה המוקפדת והאפייה. חלה שכזו, היא משהו אחר לגמרי.

█ חלה ללא ביצים

■ החומרים:

  • 60 גרם שמרים טריים
  • ½ כוס שמן
  • 9 כוסות קמח לבן מנופה
  • ½ כוס סוכר
  • 2 כפיות סוכר
  • 3 כוסות מים
  • 2 כפיות מלח

■ אופן ההכנה:

בנפרד ממיסים את השמרים עם 2 כפיות סוכר וחצי כוס מים פושרים וממתינים להתססה.שופכים את הקמח לקערה גדולה ועושים גומה באמצע.

לגומה שופכים 2 וחצי כוסות מים, מלח, שמן, ½ כוס סוכר, ומוסיפים את השמרים. מערבבים ולשים עד לקבלת תערובת חלקה, שאינה נדבקת לדפנות.

מעבירים את הבצק לקערה משומנת קלות ומכסים במגבת, עד להכפלת הנפח.

בתום ההתפחה נותנים “בוקס” לבצק ומחלקים ל-9 כדורים שווים בגודלם. צרים “חבלים”, קולעים 3 חלות ומניחים להתפחה כ-10 דקות נוספות.

אופים בחום של 180 מעלות כשעה.

הן הוגשו לשולחן בזוגות, כשמבטי האורחים עוקבות אחריהן בערגה

אני זוכרת את השבתות הראשונות שלי, ואת המפגש הראשוני עם החוויה המדהימה הזו, הקרויה – חלה מאפה בית. נהגתי להתארח אצל משפחות שונות, בסעודות השבת וכמובן שזו הייתה חגיגה של טעמים וריחות. אבל, גולת הכותרת ללא ספק, היו החלות. הן הוגשו לשולחן בזוגות, כשמבטי האורחים עוקבות אחריהן בערגה וכוסו בעדינות בכיסוי החלה המעוטר.

בעל הבית ברך “המוציא לחם מן הארץ” ובצע מהן לכולם. לחתיכה שהגיעה אלי, טבולה במלח, היה טעם גן עדן. לעסתי אותה בחשק והתענגתי על המרקם האוורירי. טבלתי אותה בציר הדגים ובטחינה ונמלאתי התפעלות, על אספקת החלות הברוכה, שהמשיכה להישלח אל השולחן.

█ חלת בריאות

החלה הזו מבוססת על תערובת של קמח לבן, קמח מלא וסוכר חום או דבש, מה שמעלה את הערך התזונתי שלה בכמה דרגות.

החומרים:
(לחלה קטנה)

  • 2 ביצים
  • 2 כפות שמן
  • ½ 1כוסות קמח לבן מנופה
  • ¾ 1כוסות קמח מלא מנופה
  • 1 כף שיבולת שועל
  • 5 כפות סוכר חום או 2.5 כפות דבש
  • ¾ כוס מים
  • 3/4 כפית מלח
  • 1 כפית שמרים יבשים

לקישוט:

  • 1 חלמון
  • 1 כפית מים
  • זירעונים מסוגים שונים

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את הסוכר/דבש, השמן, המלח, הביצים והמים. מערבבים בנפרד את השמרים היבשים ושני סוגי הקמח. יוצרים גומה בתערובת היבשה ושופכים פנימה את התערובת הנוזלית. בוחשים באיטיות ומוסיפים עוד קמח משני הסוגים, עד שהבצק מפסיק להיות דביק.

ממשיכים ללוש על גבי משטח מקומח, עד שמתקבל בצק בעל מרקם אחיד וחלק.

בקערה משומנת קלות מניחים את הבצק ומשמנים אותו קלות מכל צדדיו. מכסים במגבת ומניחים להתפחה במקום חמים, עד שהבצק מכפיל את נפחו (בין שעה לשעתיים וחצי, תלוי בעונה).

לאחר ההתפחה, מחלקים את הבצק ל-2 כדורים שווים, מחלקים כל כדור ל-3 או 5 חלקים יוצרים רצועות וקולעים לחלות. מניחים בתבנית משומנת.

מושחים בחלמון של ביצה, בוזקים שומשום, קצח או זרעי חמנייה ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות צלזיוס כ-35 עד 40 דקות.

מאז זכיתי לטעום אינספור חלות מאפה בית וחלקן אף אפיתי בעצמי. ולמרות שמרכיבי החלה די חוזרים על עצמם (בכולן כמעט יש קמח, שמן וביצים), בכל זאת בכל בית יש לחלה טעם ומרקם שונה.

לכל בעלת בית ישנו הטיפ המיוחד רק לה וכל אחת מייחסת את הצלחת החלה למשהו אחר; אחת מהן קמה באשמורת הבוקר של יום שישי וכבר בארבע לפנות בוקר מתחילה בהכנות. אחרת נוהגת לומר פרקי תהילים בעל-פה, בזמן הלישה. מישהי אחרת, מייחסת זאת ללישה המרובה שלה וכן הלאה.

█ חלת פיסטוקים

המליחות העדינה של הפיסטוקים משתלבת נהדר עם המתיקות של החלה ויוצרת חלה מעניינת וחגיגית במיוחד.

■ החומרים:

  • 1 ק”ג קמח לבן מנופה
  • 2 כפות שמרים יבשים
  • 3/4 כוס סוכר
  • 150 גר’ מרגרינה
  • 2 ביצים
  • 1 כפית מלח
  • ½ כוס פיסטוק חלבי, מקולף ומבורר
  • כ ¾1 כוסות מים פושרים

■ אופן ההכנה:

בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים ומתחילים ללוש, תוך כדי הוספה הדרגתית של המים. ממשיכים ללוש עד לקבלת בצק רך, גמיש ונוח לעיבוד.

מחלקים את הבצק ל-6 חלקים ויוצרים 6 “נחשים” שווים בגודלם. קולעים 2 חלות ומשהים לתפיחה במקום חמים, עד להכפלת הנפח.

מתכוני חלות לשבת – הן הרבה יותר מבצק ממאגר המתכונים של פורטל כאן נעים
חלות לשבת

כאשר הבצק תפח, מושחים אותו בביצה ובוזקים מעל מעט פיסטוקים קצוצים לקישוט. אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני (180 מעלות) כחצי שעה.

בדומה נתן להכין אינסוף וריאציות על החלה, ע”י תוספות שונות. לדוגמא: רצועות תאנים מיובשות, אגוזים, גרעיני פשתן, גרעיני חמניות, צימוקים ועוד. כמות מומלצת לתוספת: ½ כוס.

הן טעימות להפליא, רכות, נימוחות בפה וגם נאות מאד בצורתן

החלה הכי מדהימה שאכלתי מימי, היא של חברתי המחוננת שרה-תמנה שילוביצקי. מלבד היותה מושכת בעט (ראו מאמר “מי מזיז את היד שלי”), היא גם בשלנית מדופלמת. החלות שלה יוצאות פשוט נהדר. הן טעימות להפליא, רכות, נימוחות בפה וגם נאות מאד בצורתן. לשאלתי איך הן יוצאות לה כאלה מוצלחות היא אומרת, שהסוד הוא בשיר “אשת חיל”, שהיא שרה בזמן הלישה, שיר שלדבריה מהווה גם קנה מידה, למשך הזמן המומלץ ביותר ללישת הבצק.

█ חלה מתוקה לשבת משמרים טריים

■ החומרים:

  • 1.5 קילו קמח לבן מנופה
  • 2 ביצים
  • 1.5 כפות מלח
  • 4 כוסות מים פושרים
  • 1.25 קוביות של שמרים טריים
  • 1 כוס סוכר
  • 1 כוס שמן
  • 1 ביצה למריחה על החלה
  • שומשום

■ אופן ההכנה:

ממיסים את השמרים עם כף סוכר וכוס אחת של מים פושרים, מניחים לתסיסה במקום חמים למשך כ-15 דקות.

את שאר המצרכים מערבבים ביחד בקערה גדולה. אזהרה: השמרים אינם אוהבים מלח. לכן, מומלץ לשים את המלח בתחתית הקערה, מעליו שאר החומרים ורק לאחר מכן את השמרים. יש להשתדל מאד שבזמן הלישה יהיה כמה שפחות מגע בין השמרים למלח.

כשהשמרים גמרו לתסוס מוסיפים אותם לעיסה ומתחילים ללוש. כשהבצק מתחיל להיות קצת יותר גמיש ופחות נוזלי, שמים אותו בקערה נקיה ומשומנת קלות, מכסים במגבת ומניחים לתפוח במקום חמים. מומלץ ללוש את הבצק מספר דקות כל 45-60 דקות.

לאחר כשעתיים וחצי בערך (תלוי בעונת השנה), ניתן להתחיל להכין את החלות. משמנים קלות את המשטח ומרדדים את הבצק לעלה. מגלגלים לגליל אחיד בגודלו, חותכים לגלילים שווים בגודלם וקולעים לחלות יפות. מושחים את החלות בביצה ומפזרים שומשום, אופים בתנור במשך כ-45 דקות.

*רעיון לעיצוב חלה:
להכין 8 לחמניות. לסדר 7 מהן במעגל בתוך תבנית עגולה ואת השמינית באמצע. יוצאת חלה עגולה ויפה ונתן לבצוע לחמנייה לכל אחד מהסועדים, כמנה אישית.

__________

בסרטו הוידאו למעלה מ-Youtube – מתכון חלות לשבת כמו של הקונדיטוריות – מתכון מקורי של אבי הוכמיץ. ההצלחה מובטחת למי שיכין בדיוק לפי השלבים ולא ישנה את המרכיבים (קמח חלות של “שטיבל” מס’ 18 חובה להצלחת המתכון, ולקבל תוצאות טובות ביותר). תודה לגולש יצחק.

No votes yet.
Please wait...

אודות הכותב

כתב מתכונים כאן ישראל

כתב מתכונים כאן ישראל, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

הוסף תגובה

Click here to post a comment

About Author

ליהי לולו קרויץ

בלוגרית אפייה ובישול ערוץ ביוטיוב 'מטבח בקלי-קלות'.

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

  • Roogan - Podcast Theme
  • Toucan - WooCommerce theme for WordPress shop
  • Megaphone - Podcast WordPress Theme
  • Johannes - Personal Blog Theme for Authors and Publishers
  • Opinion - Magazine WordPress Theme
  • Trawell - Travel Blog WordPress Theme
  • Pinhole - Photography Portfolio & Gallery Theme for WordPress
  • Typology - Minimalist Blog & Text Based Theme for WordPress
  • Gridlove - News Portal & Magazine WordPress Theme

View more

Calendar

אפריל 2024
א ב ג ד ה ו ש
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Recent Comments

    RSS Meks Blog

    • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 ספטמבר 15, 2021
      Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
      Dusan Milovanovic
    • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) יוני 16, 2021
      Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
      Dusan Milovanovic
    • How to use (and why) WordPress sitemap plugin מרץ 1, 2021
      Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
      Ivana Cirkovic
    • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] ינואר 18, 2021
      You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! נובמבר 23, 2020
      Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? ספטמבר 10, 2020
      Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide אוגוסט 15, 2020
      Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings יולי 16, 2020
      Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference יוני 9, 2020
      Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide מאי 14, 2020
      Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic

    Text

    Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

    Archives