טועמים בשטח

אתר ’מפה’ מדרג במיוחד לחג שבועות את 10 המחלבות הכי טובות בארץ

יצרני הגבינות ברשימה, אינם מתברר, אינם מסתפקים רק בייצור גבינות מעולות, אלא מעניקים חוויה גסטרונומית, עם מעדנייה מעוצבת או מסעדה קטנה ומסוגננת. להלן עשר המחלבות הכי טובות בארץ במקום הראשון, זכתה, מחלבת; חוות קורנמל, ואחר כך, צועדות; מחלבת צאן אל, שביל החלב – מחלבת בארי, משק יעקבס, גינת המטבח, פונדק נאות סמדר, שביל עיזים, מחלבת ברקנית, מחלבת חלב עם הרוח, ומחלבת הנוקד.
אתר ’מפה’ מדרג במיוחד לחג שבועות את 10 המחלבות הכי טובות בארץ
אתר ’מפה’ מדרג במיוחד לחג שבועות את 10 המחלבות הכי טובות בארץ

מתכננים בחג השבועות ובכלל, טיול אל הטעם שכולו גבינה, למומחי אתר ’מפה’, ולמנויים של האתר, יש חדשות טעימות עבורכם. הם דרגו והציבו על “מפת החלב” את 10 המחלבות, הכי טובות בארץ, לשנת 2010, מן התוצאות, עולה, כי במקום הראשון צועדת ’חוות קורנמל’, סמוך לכביש 40, כ-2 ק”מ מצומת טללים לכיוון שדה בוקר.

יצרני הגבינות ברשימה, אינם מתברר, אינם מסתפקים רק בייצור גבינות מעולות, אלא מעניקים חוויה גסטרונומית, עם מעדנייה מעוצבת או מסעדה קטנה ומסוגננת. להלן, עשר המחלבות הכי טובות בארץ (Ten of the best dairy country);

▼ מקום ראשון – חוות קורנמל

• סוג יין ואלכוהול, תפריט מעורב, מחלבה
• כתובת כביש 40, מדרום לצומת טללים
• טלפון; 052-2788051
• כשר ללא תעודה

אחת החוות הראשונות בתוואי דרך היין, שעלתה לקרקע ב-1997, ומאז מייצרת ברצינות ובהתמדה כמה מהגבינות הבשלות הטובות בארץ. לענת ולדניאל קורנמל, אין שום כוונה בעולם לגדול מעבר לממדים של מחלבת בוטיק. הם מתכוונים להמשיך ולגבן גבינות בקנה מידה קטן, עם הטעם המובהק של חלב עדר העיזים שגדל באקלים המדברי הייחודי.

חוץ ממחלבה, יש כאן גם מסעדה קטנה בקרון רכבת ישן ובה כמה שולחנות שמשקיפים על הוואדי. במסעדונת המקסימה הזו, אפשר לאכול כמה מנות פשוטות המבוססות בעיקרן על הגבינות המקומיות ולצידן יינות מהאזור.

בצמוד למסעדה, יש גם חנות קטנה ובה אפשר לרכוש ממיטב גבינות החווה. חוות קורנמל, היא המקום המושלם להצטיידות לפיקניק באזור, לא רק בגלל הגבינות אלא גם בגלל היינות של יקבי קדש ברנע שנמכרים ושדה בוקר כאן.

▼ מקום שני – מחלבת צאן אל

• סוג; מחלבה
• כתובת; ציפורי
• טלפון; 04-6469536, 050-9020511
• כשר

משוגעים לגבינות הם זן מיוחד במינו של אנשים. טל אליס, עבד ב-85 מחלבות ברחבי העולם, כדי לרכוש את אומנות הגבנות, וכדי להתמחות בייצור של מגוון גדול של גבינות צאן. הידע הזה מתורגם היום למבחר הולך וגדל של למעלה מעשרים סוגי גבינות המיוצרות מחלב עיזים וכבשים, ביניהן כמה מהגבינות הבשלות הטובות בארץ.

“הכבש הכחול”, גבינה חריפה נהדרת בנוסח רוקפור, היא הידועה שביניהן, אבל כדאי גם לטעום את “אבי”, גבינה ממשפחת העובש האדום שמזכירה מעט את הרבלשון, את השברה קנדידום ובכלל לפתוח את החיך ואת הראש ולטעום מבחר גדול ככל האפשר כדי ליהנות מבחר הגבינות המיוצרות בשיטות אירופאיות מסורתיות. קבוצות יכולות גם, בתיאום מראש, לסעוד את ליבן בארוחת גבינות ויין.

▼ מקום שלישי – שביל החלב – מחלבת בארי

• סוג; מחלבה
• כתובת; בארי, בתוך חנות לה מדווש-בכניסה לקיבוץ
• טלפון; 08-9949374
• כשר ללא תעודה

דן פלג, הגבן של שביל החלב, השתלם בדרום צרפת ומשם הגיע אל קיבוץ בארי, שחלב הפרות שלו כבר הוכיח את עצמו, לפחות בעיני מועצת החלב. במחלבה שבקיבוץ, מייצרים גבינות קשות, כמו; מנצ’גו ספרדית, רובלושון, גבינה צרפתית חריפה, אמנטל, גאודה, קממבר, גבינה כחולה. לגבינות של בארי, יש שמות יפים במיוחד הנושאים את אופי האזור; סחף, גררית, נגב, כלנית ועוד.

▼ מקום רביעי – משק יעקבס

• סוג; מחלבה
• כתובת כפר הרא”ה
• טלפון; 04-6366111, 052-3233525
• כשר

במחלבה המודרנית והמבהיקה של משפחת יעקבס, מגבנים גבינות מחלב עיזים, כבשים ובקר. נכון שאת הפרצוף המשופם החייכני של אב המשפחה, אפשר לראות כבר מכל מדף בסופר, אבל בעיקר מתנוסס על אריזות הגבינות הרכות והחצי הרכות.

כשמגיעים לחנות הקטנה והמטופחת שצמודה למחלבה במושב, המבחר גדול ומעניין יותר (וגם המחירים זולים מאוד באופן מפתיע); יוגורט צאן, סמיך עם טועם חמצמץ, פטה רכה מצוינת וגבינות בשלות וחצי קשות בסגנון צרפתי.

מבין הגבינות הקשות טעימות במיוחד האיטליקו, עם ניחוח אגוזי שהולך מצוין עם פסטות, והגאודה. כדאי לבקש גאודה בשלה מאד, כזו שמתיישנת במשך שמונה-עשרה חודשים על מדפי העץ, וסופגת טעמים וניחוחות מעניינים יותר מהגאודה הצעירה. גם לגורגונזולה, גבינה שקשה יחסית לייצר, צפוי עתיד מבטיח, וגם אם כרגע היא עדיין לא מושלמת בצורתה, היא טעימה מאוד.

▼ מקום חמישי – גינת המטבח

• סוג; לחם/ מאפיה, צמחוני, מחלבה
• כתובת; דרך הבוסתנים, ראש פינה
• טלפון; 04-6936263, 054-4222405
• כשר

אמירה ומארק רובין, אופים לחמים נהדרים ומגבנים גבינות צאן מעדר קטן החי ממש בלב הישוב. ביתם הזרוק הוא מעין מזכרת חיה לתקופת ההיפים של המקום, וכמה מהם עדיין חיים, ממש כאן. בימי שישי בבוקר הם מגישים בחצר ובבית פנימה את אחת מארוחות הבוקר הטובות ביותר בארץ, אם לא את הטובה שבהן.

המאפים – לחמים, לחמניות, פיצות, שבלולי קינמון, כיסוני גבינה ותרד – יוצאים שחומים מן התנור, והם מבוססים על בצק מחיטה מלאה. הלחמים מצוינים, הסלטים טריים ומקוריים ואפשר גם לקחת הביתה גבינות ומאפים ואת הקרקרים המפורסמים. זוהי לא רק ארוחת בוקר נפלאה, גם אם יקרה, אלא גם מקום מקסים במיוחד, מלא אווירה ורוגע. מומלץ בחום.

▼ מקום שישי – פונדק נאות סמדר

• סוג; יקב, בית קפה, מחלבה, מגדל אורגני
• כתובת; צומת שיזפון
• טלפון; 08-6358180
• לא כשר

מסביב מדבר צהוב ופתאום בוסתן עצי פרי, ורדים ססגוניים עם ריח כמו שפעם הדיפו פרחים, ומבנה נעים ומוצל עם חלונות מקושתים. את הפונדק מפעילים אנשי הקיבוץ הקטן נאות סמדר שמנסים לחיות בהרמוניה עם הטבע ומגדלים עדר עיזים, מטעי פירות נשירים, כמו; משמש ושזיפים, וכרמי זיתים וענבים, הכול על טהרת הגידול האורגני.

על המדפים שמן זית תערובת של הזנים סורי ונבאלי, זיתים כבושים, ואפילו יין לבן של היקב הקטן. אפשר לשבת ולנוח מתלאות הדרך על כוס קפה מצוין, שקשה למצוא כמותו גם בעיר הגדולה, לצד עוגת תפוחים ביתית וטעימה.

צלחת גבינות מקומיות מלווה בלחם ביתי, או גרנולה עם יוגורט חמצמץ של עיזים הן גם בחירות מוצלחות, אבל הכי טעים ומרענן בחום הלוהט; גלידות יוגורט נפלאות, שגדולתן בפשטותן, המבוססות על פירות אורגניים טריים מן המטע. מלקקים שם ומצטערים שאי אפשר להביא הביתה. כדאי, להצטייד להמשך הדרך המדברית גם בלדר האורגני הנהדר, אותם דפי פרי מיובשים שחלקנו זוכרים עוד מילדותם.

▼ מקום שביעי – שביל עיזים

• סוג; בית קפה, מחלבה
• כתובת; נהר הירדן 17, טל שחר
• טלפון; 08-9495964, 057-7633228
• כשר

המשק של משפחת צבן בטל שחר, הפך למחלבה, חנות לממכר גבינות, מקום לאכול אותן וגם אטרקציה לילדים בדמות אותן עזים שמספקות את החלב למפעל המשפחתי הקטן. אחד האחים לבית צבן אחראי על העדר, אחר אחראי על הגבינות.

מייצרים כאן, גבינות קשות, כמו; גאודה, צ’דר, אמנטל וטום, ולצידן גם; פטה, בולגרית, צפתית ויוגורט, הכול מחלב עזים. בימי שישי, מוגשת כאן ארוחת גבינות על המרפסת (מקורה בחורף, פתוחה בקיץ) שאינה רחוקה מהדיר, שם אפשר לסייר ולשמוע מעט על חיי העז ותהליך ייצור הגבינה.

▼ מקום שמיני – מחלבת ברקנית

• סוג; מחלבה
• כתובת; כפר יחזקאל
• טלפון; 04-6531431, 050-5292799
• כשר

בני הזוג מיכל ואבינועם ברקין, מנהלים כבר שנים מחלבה קטנה ואיכותית. גבינות הצאן של ברקנית נמכרות אמנם בסופרמרקטים ומעדניות ברחבי הארץ, אבל המחלבה שומרת על איכותה כמחלבת בוטיק משפחתית.

עדר העיזים של המחלבה ניזון ממרעה טבעי, דבר שמשפיע על איכות חומר הגלם ממנו מיוצרת הגבינה. את הידע בגבנות רכש אבינועם ב-צרפת, והוא ממשיך להשתלם ולייצר גבינות חדשות בנוסף לקלאסיקות המוכרות: גבינת סנט מור מצוינת, ולנסיי עדינה, מרסלן וטורקיז, גירסה עדינה לרוקפור.

גבינת השחת, למשל, היא גבינה חדשה שעשויה מחלב עיזים וכבשים; התבור היא גבינה טורקית מחלב כבשים, ולאחרונה, החלו לייצר

No votes yet.
Please wait...

About the author

כתב מתכונים כאן ישראל

כתב מתכונים כאן ישראל

כתב מתכונים כאן ישראל, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

Topics