Home » גבינות תוצרת בית מאת Ricki Carroll
ג’אקומו ויולה מאכלי חלב

גבינות תוצרת בית מאת Ricki Carroll

אומנות ייצור הגבינה מתוך הספר Home Cheese Making; למדנו כיצד לחמם עם עצים, לאפות את הלחם שלנו, לבשל את הבירה שלנו וליצור את הגבינה שלנו. מאז, התפתחה בארצות הברית תנועה עממית רחבה של ייצור גבינה.
גבינות מעשה בית מתוך הספר Home Cheese Making
גבינות מעשה בית מתוך הספר Home Cheese Making

אלה מכם הזוכרים את ניסיונותיהם הראשונים בהכנת לחם ביתי, מביטים אחורה בחיוך סלחני כשהם נזכרים בקערת הבצק הדביק שנצמד לכל מקום שבו הוא נגע וחמק מאצבעותינו בכל פעם שניסינו לתפוס אותו. אנו מרשים לעצמנו את החיוך הסלחני מפני שאנחנו גם זוכרים שבסופו של דבר ניצחנו במאבק והקמח, אכן עשה את כל מה שהובטח לנו בספר הבישול. לשנו אותו לגוש אלסטי נפלא שתפח וגדל מתחת לאותה מגבת בד לחה שהנחנו עליו ומילא את כל הבית, שעה אחת מאוחר יותר, באחד מן הניחוחות השמימיים ביותר המוכרים לי.

רוצים עוד עדכונים? הצטרפו לכאן נעיםבפייסבוקאו בטוויטר.

█ אומנות ייצור הגבינה

אלה מכם הזוכרים את ניסיונותיהם הראשונים בהכנת לחם ביתי, מביטים אחורה בחיוך סלחני כשהם נזכרים בקערת הבצק הדביק שנצמד לכל מקום שבו הוא נגע וחמק מאצבעותינו בכל פעם שניסינו לתפוס אותו. אנו מרשים לעצמנו את החיוך הסלחני מפני שאנחנו גם זוכרים שבסופו של דבר ניצחנו במאבק והקמח, אכן עשה את כל מה שהובטח לנו בספר הבישול. לשנו אותו לגוש אלסטי נפלא שתפח וגדל מתחת לאותה מגבת בד לחה שהנחנו עליו ומילא את כל הבית, שעה אחת מאוחר יותר, באחד מן הניחוחות השמימיים ביותר המוכרים לי.

אין אדם שיוכל להסביר מדוע דווקא אמנות הכנת הלחם הייתה הראשונה שעברה מן המאפיות והתמקמה לה בנוחות בבתינו.

לחם, יין וגבינה (ביחד וכל אחד לחוד) נמנים על תענוגות החיים הגדולים ביותר וחולקים גם קשר משותף נוסף: כולם נוצרים בתהליך של תסיסה. לחם תופח בתבנית, יין מקבל את ניחוחו וטעמו מפעולתם של שמרים וסוכר וגבינה, כמו במטה קסם, נוצרת מחלב כתוצאה מפעולתה של בקטריה על סוכר החלב.

█ יש צורך במיומנות

כפי שיש צורך במיומנות בהכנת בצק לחם, יש גם צורך בידע בהפיכת חלב לגבינה. ייתכן שלמדתם להכין גבינה תוך התבוננות באמא בזמן האפייה בבית. אולם כיום, לוא גם נשתדל ביותר, קשה להאמין שנמצא מספר גדול של אמהות העוסקות בהכנת גבינה ביתית ואשר יכולות להעביר את אמנות ייצור הגבינה גם לדורות הבאים.

ספר זה מיועד לשמור ולשמר את האמנות וההנאה שביצירת גבינה. אם תמלאו בדייקנות את ההוראות (בייחוד אלה המדברות על ניקיון) אני יכולה להבטיח לכם בוודאות כמעט, הנאה אינסופית.

כאשר תתבוננו באורח המקרב אל פיו פרוסת גבינת גאודה שיוצרה על ידיכם, ואת הגאווה הגדולה באמירה “אני עשיתי אותה בעצמי” שבה תלוו את הנאתו.

█ הכל החל ב…

גבינה נמנית עם המאכלים העתיקים ביותר שעדיין משמשים את בני האדם. קרוב לוודאי שתחילת ייצורה קשורה לתקופה בה בויתו לראשונה חיות הבית, כ-9000 שנה לפני הספירה. ארכיאולוגים מצאו שגבינה הייתה יודעה היטב לשומרים (4000 לפני הספירה), אשר לוחות החרס שלהם מתייחסים לייצור גבינות כמו גם מסמכים מצריים וקלדוניים עתיקים. גבינה הייתה ידועה בתקופת התנ”ך ביחד עם דבש, שקדים ויין והיא קשורה לסיפורי גבורה רבים, כמו למשל כאשר דוד הביא גבינה למחנה שאול באשר הוא פגש בגוליית.

מעניין לשער כיצד נוצרה גבינה בתחילה. אני אוהב את האגדה העתיקה על נווד שמילא את נאד המים שלו, העשוי מקיבת עיזים בחלב עיזים ונדד עמו במדבר במשך כל היום ואשר להפתעתו, כשפתח את הנאד בשעת הערב, גילה שהחלב הנוזלי שלו התקשה. קרוב לוודאי שהוא לא היה זקוק לאומץ כמו זה של האדם הראשון שטעם צדפה, למשל, אבל אני משער שגיבורנו נשאר רעב באותו ערב.

כאשר הוא טעם זאת בסופו של דבר, כאשר הרעב הכריעו הוא הפך, קרוב לוודאי, לסוכן הנוסע הראשון שהלל בכל מקום את המוצר שהוא נושא עימו. אני משערת שלא עבר זמן רב עד אשר לקוחותיו גילו את המאכל הטעים הזה, כאשר הם טעמו אותו והשמועה על כך נפוצה במהירות.

ייצור גבינה היה חשוב ליוונים הקדמונים, שאחד מאליהם, אריסטאיוס בנו של אפולו נחשב למעניק הגבינה לאנושות. הומרוס כתב על גבינה באודיסיאה שלו ואתלטיים אולימפיים יווניים התאמנו תוך שמירה על דיאטה המבוססת בעיקר על גבינות. היסטוריון יווני בשם קסנופון שנולד בשנת 431 לפני הספירה, כתב אודות גבינת עזים שהייתה ידועה מזה מאוד שנים בפלפונסים.

גבינות מעשה בית מאת Ricki Carroll אומנות ייצור הגבינה מתוך הספר Home Cheese Making
גבינות מעשה בית מאת Ricki Carroll אומנות ייצור הגבינה מתוך הספר Home Cheese Making

אמנות ייצור הגבינה עברה מערבה אל רומי. הרומאים שכללו טכניקות הוסיפו תבלינים ועשבי תיבול והמציאו את ייצור הגבינה המעושנת. באותם ימים יוצרו סוגים רבים של גבינה והרומאים נהגו לתבל את חגיהם בגבינות גבן, גבינות מסוג לימבורגר, גבינות רכות וגבינות מעושנות ומלוחות. הם ייצאו את הגבינות הקשות שלהם ויצרו גבינות מתערובות של חלב כבשים ועזים.

בנוסף, הם למדו להשתמש בחומרי גיבון שונים לצד הרנט שהם הפיקו מקיבות עבשים ועזים צעירים שזה עתה נגמלו מיניקה. פרחי קוצים, זרעי חריע וקליפות תאנים הושרו במים ויצרו תמציות ששימשו ליצירת הגבן. סלים מיוחדים ורשתות יוצרו למתן צורה לחריצי הגבינה. כאשר יוליוס קיסר שלח את חייליו לכבוש את גליה, הוא סיפק להם כמויות גדולות של גבינות כמזון לדרכים הארוכות שבהן הם צעדו. בתוך זמן קצר למדו גם שבטי הצפון באירופה לייצר את המאכל המיוחד הזה.

█ ולבסוף, בתי חרושת

במאה ה-15, הרחק גבוה באלפים, חוואים שוויצריים חלבו את פרותיהם בשדות שבעמק והביאו את החלב בחזרה אל חוותיהם, כדי ליצור גבינה. עברו ארבע מאות שנה לפחות עד שהם הבינו שניתן גם לייצר את הגבינות בעמק ואין צורך להעלותן במעלה ההר. ב-1815, נפתח בית החרושת הראשון לגבינה בעמק של ברן. זו הייתה השקעה כה מוצלחת ותוך 25 שנה נפוצו באזור 120 מחלבות נוספות. עד סוף המאה ה-19 הגיע מספרן ל-750.

בתי החרושת השוויצריים הראשונים היו מצוידים בפינת בישול ובה אש ומעליה סיר נחושת גדול התלוי על מנוף שאיפשר להרחיק ולקרב אותו אל האש ולהסיר אותו ממנה. הם בדקו את הטמפרטורה במרפקיהם. תמיסת הרנט שלהם שיוצרה מדופנות קיבתו של עגל הייתה כה חזקה שהם טענו שהם יכולים לייצר גבינה בזמן שבו לוקח לקרוא תפילה מסוימת שהייתה מקובלת באותם הימים.

במהלך המחצית השנייה של המאה ה-19 פותחו שיטות מדעיות מודרניות ביניהן שיטות ניקוי וחיטוי חדשות. בתי חרושת לגבינה מצוידים כיום במיכלי אל חלד, בבקרת חום מדויקת, במתקני ערבול מכאניים וחותכי גבן. תנאי עבודה סטריליים מונעים חדירת בקטריות בלתי רצויות בשלבי ייצור הגבינה. כיום, כמעט שליש מכמות החלב בעולם מיועדת לייצור כ-400 סוגי גבינה, הנושאים כ-800 שמות.

כאשר התחלתי לייצר גבינות בתחילת שנות ה-70 הייתי אחת מיני מעטים שעסקו בכך בשיטת עשה זאת בעצמך. במאמצינו לשמר את הסביבה ובגלל תקציבינו, שלעיתים קרובות לא היו גדולים במיוחד, ניסינו לשחזר טכניקות שבהן השתמשו אבותינו, ללא תלות באחרים. למדנו כיצד לחמם עם עצים, לאפות את הלחם שלנו, לבשל את הבירה שלנו וליצור את הגבינה שלנו. מאז, התפתחה בארצות הברית תנועה עממית רחבה של ייצור גבינה.

תורגם ע”י ג’אקומו מתוך הספר Home Cheese Making – מאת  Ricki Carroll.

No votes yet.
Please wait...

אודות הכותב

כתב מתכונים כאן ישראל

כתב מתכונים כאן ישראל, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

הוסף תגובה

Click here to post a comment

About Author

ליהי לולו קרויץ

בלוגרית אפייה ובישול ערוץ ביוטיוב 'מטבח בקלי-קלות'.

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

  • Roogan - Podcast Theme
  • Toucan - WooCommerce theme for WordPress shop
  • Megaphone - Podcast WordPress Theme
  • Johannes - Personal Blog Theme for Authors and Publishers
  • Opinion - Magazine WordPress Theme
  • Trawell - Travel Blog WordPress Theme
  • Pinhole - Photography Portfolio & Gallery Theme for WordPress
  • Typology - Minimalist Blog & Text Based Theme for WordPress
  • Gridlove - News Portal & Magazine WordPress Theme

View more

Calendar

אפריל 2024
א ב ג ד ה ו ש
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Recent Comments

    RSS Meks Blog

    • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 ספטמבר 15, 2021
      Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
      Dusan Milovanovic
    • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) יוני 16, 2021
      Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
      Dusan Milovanovic
    • How to use (and why) WordPress sitemap plugin מרץ 1, 2021
      Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
      Ivana Cirkovic
    • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] ינואר 18, 2021
      You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! נובמבר 23, 2020
      Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? ספטמבר 10, 2020
      Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide אוגוסט 15, 2020
      Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings יולי 16, 2020
      Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference יוני 9, 2020
      Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide מאי 14, 2020
      Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic

    Text

    Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

    Archives