דיאטה עשירה בחמימות, לאנשים המכורים למתוק ומקשים לרדת במשקל, מיושמת בהצלחה בסדנאות של “כללית דיאט”.
כמיהה למתוקים, התקפי זלילה בשעות אחה”צ או הלילה, מתח, חוסר שקט ועצבנות – אלה הם חלק מהתלונות המתקבלות מאנשים אשר נמצאים במשטר של דיאטה. דיאטה עשירה בפחמימות היא שיטה לירידה במשקל, אשר הומצאה עבור אותם אנשים אשר מכורים למתוק ומתקשים לרדת במשקל.
bread_t180k-n_id=5561_02.jpg
לרזות עם לחם? מתברר שזו הדרך הטובה ביותר.
הירידה במשקל היא בקצב מתון, מבלי להרגיש רעב או תחושת קיפוח. והעיקר, היא מתבצעת באמצעות תפריטים מאוזנים המכילים הרבה לחם ובהדרכת דיאטנית קלינית מוסמכת ובעלת ניסיון בהנחיית קבוצות.
אין מדובר כאן בנסיון זה או אחר, אלא בשיטה שיעילותה הוכחה במחקרים זה כ-10 שנים. הדיאטה, כאמור, היא מאוזנת ומתאימה גם לאנשים עם בעיות בריאותיות. השיטה מבוססת על דיאטה עשירה בפחמימות מורכבות: לחם, אורז, תפוח אדמה, תירס, פסטה, גריסים וכל דגן או קטניה.
הפחמימות המורכבות מעלות את רמות הסרוטונין בדם. הסרוטונין הוא חומר המיוצר במוח ויש לו השפעה מרגיעה. כמו כן, הוא גורם לתחושת שובע, מונע את הכמיהה למתוקים, מעלה את כושר הריכוז, מסדיר בעיות שינה וגורם למצב רוח טוב.
רמות סרוטונין נמוכות נמצאו אצל אנשים בעלי עודף משקל וגם באנשים הסובלים מדיכאון ובנשים לפני מחזור הנוטות לצרוך דברי מתיקה.
הסרוטונין מיוצר מחומצה אמינית טריפטופן ומשום כך הועלתה ההשערה, כי למזונות שונים יש השפעה שונה על רמת הסרוטונין בדם.
המזון ורמות הסרוטונין
לפני מספר שנים, נערכו מחקרים, שמטרתם היתה לבדוק כיצד משפיע סוג המזון שאנו אוכלים על רמות הסרוטונין.
eating_bread_100k-n_01.jpg
משתתפי המחקר קיבלו שלושה סוגי דיאטות: דיאטה עשירה בפחמימות, דיאטה עשירה בשומנים ודיאטה עשירה בחלבונים שכללה חלב ומוצריו, ביצים, עוף, בשר ודגים. נבדקו רמות הסרוטונין בצום ולאחר כל ארוחה. נמצא, כי לאחר אכילת חלבונים רמות הסרוטונין ירדו ואילו הפחמימות גרמו לעליה ברמתו. לשומנים לא הייתה השפעה על רמות הסרוטונין.
כאשר הישוו את ההשפעה של פחמימות פשוטות כמו: פירות, סוכר, דבש, ריבה וכל המכיל אותם – על רמות הסרוטונין להשפעה של פחמימות מורכבות כגון: לחם, דגנים וקטניות – נתגלתה תופעה מעניינת: הפחמימות הפשוטות גרמו לעלייה מיידית ברמות הסרוטונין, אך לאחר זמן קצר חלה הירידה ברמתו.
הפחמימות המורכבות, לעומת זאת, השפיעו בצורה איטית יותר על רמות הסרוטונין אך ההשפעה הייתה ממושכת. רמות הסרוטונין נשארו גבוהות במשך מספר שעות.
תוצאות המחקר יכולות להסביר מדוע אדם שמתחיל דיאטה ואוכל יוגורט בבוקר מוצא עצמו זולל מתוק אחה”צ או בלילה. זו גם הסיבה שכאשר אנו אוכלים שוקולד, קשה לנו להסתפק בקוביה אחת.
חשוב לציין, עוד בהקשר לפחמימות, כי מחקרים רבים הראו שאנשים אשר צרכו דיאטה עשירה בפחמימות ירדו במשקל, למרות שלא הוגבלו בכמות הקלוריות היומית. כמו כן, כאשר הישוו בין דיאטה עשירה בפחמימות לדיאטה עשירה בשומנים מצאו, כי אנשים שאכלו דיאטה עשירה בפחמימות ירדו בקצב מהיר יותר, למרות שבשתי הדיאטות ניתנה אותה כמות קלוריות.
הצלחת הסדנאות
אכילת פחמימות מורכבות המפוזרות על פני ארוחות קטנות לעתים תכופות, היא השיטה אשר מיושמת בהצלחה בסדנאות “כללית דיאט” של שירותי בריאות כללית במחוז שרון שומרון, שבאזורנו.
bread_t180k-n_id=5561_01.jpg
הסדנאות מתקיימות בכל מרפאות הכללית ברחבי הארץ בהצלחה רבה, בהנחיית מיטב הדיאטניות.
הקבוצות הן קטנות והיחס הוא אישי. משך כל מפגש הוא שעה וחצי. במהלך כל מפגש נשקל כל משתתף על ידי הדיאטנית באופן דיסקרטי בחדר, מקבל תפריט וחומר עזר וכן רוכש ידע וכלים שימושים לחיים בהרצאות חוויתיות ומרתקות.
הסדנאות פתוחות לחברי כל קופות החולים. מחיר מיוחד ניתן לחברי הכללית. הנחות מיוחדות למבוטחי “כללית משלים מושלם”. במהלך הסדנא, אשר נמשכת 10 שבועות, המשתתפים מקבלים הסבר על השיטה, רוכשים מודעות בתזונה נכונה, משתחררים מהצורך לספור קלוריות ומיישמים כלים להתמודדות עם הדיאטה בחיי היום יום, תוך השמת דגש על שינוי הרגלים.
לאורך הסדנא המשתתפים מקבלי תאור גרפי של הירידה במשקל, זאת ועוד; לראשונה כל אחד ואחת יכולים לשבור את מעגל הדיאטות ההרסני: דיאטה ותחושת חסך, המוביל לזלילה, אשר מובילה לרגשות אשם, הדוחפים אותנו לדיאטת בזק.
אגב, מחיר סדנאות המשך מוזל אז מי אמר שמוכרחים לסבול בדיאטה?
כעת נפתחות קבוצות מיוחדות לילדים, בהנחיית דיאטנית המתמחה בעבודה עם ילדים לפי שיטה הנקראת: “אנטי דיאטה”. בשיטה זו ילדים לומדים להקשיב לגוף ולאכול רק כאשר הם רעבים ולסיים לאכול כאשר הם שבעים.
הסדנאות מערבות גם את ההורים בטיפול.
פרטים במוקד כללית אישית, טלפון: 1-800-800-600.
* הכותבת עמית גנור, היא דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה לודיאטה, מנהלת מחוז שרון/ שומרון בשירותי בריאות כללית.
מתוך: “חדשות הכללית”, בטאון המידע, הרפואה והשירות של שירותי בריאות כללית, גליון מס’ 11.
הוסף תגובה