פרי התאנה מצטיין ביופיו, בטעמו ואף בערכו התזונתי. טובי השפים בעולם משתמשים בתאנה בגלל יופייה וטעמה, בעיקר כשהיא טריה, חצויה או בפרוסות, לקישוט מנות רבות ולהכנת פאי.
figs_t180k-n_02.jpg
התאנה היא אחד משבעת המינים. מולדת התאנה במזרח אגן הים התיכון. היא מתוארת בכתובות ובתבליטים מלפני יותר מ-4,000 שנה ובמקורותינו כאחד משבעת המינים בהם התברכה הארץ. בימי קדם הירבו לגדל בארץ תאנים, בעיקר בהרי הגליל ובהרי ירושלים.
התאנה נפוצה ליוון ולרומי, ומאוחר יותר העבירוה הערבים לכל הארצות שכבשו.
כיום, מגדלים תאנים בכל אגן הים תיכון, בעיקר בתורכיה, ביוון, באיטליה ובספרד. חלק ניכר מהפרי מיובש, כי בעבר נהגו לאכול תאנים בעיקר בצורת גרוגרות (תאנים מיובשות בודדות) או דבלים (גוש של גרוגרות כבושות יחד).
לפני קום המדינה גידלו תאנים רק בכפרי הערבים, אך באזורים רבים הושמדו העצים בשל פגיעת מזיק קשה, נובר התאנה הטרופי. התאנים, עדיין נפוצות בהרי חברון, בירושלים ובגליל, חלק מהפרי הטרי מגיע לשווקים, אבל כמעט כל הפרי המיובש מיובא.
התאנה, היא עץ נשיר המותאם לאקלים ים-תיכוני, המסתגל בארץ לכל האזורים ולכל סוגי הקרקע. העץ עמיד ליובש בקרקע וגדל בארץ לרוב ללא השקיה.
פרח התאנה, הוא תפרחת בשרנית שבתוכה פרחים קטנים רבים. חנט התאנה, נקרא פגה. התאנה פורחת כל הקיץ ופירותיה מבשילים בסופו. בחלק מהזנים נשארות פגים לחורף, הן
מתפתחות לתאנים מבכירות בראשית הקיץ ונקראות בכורות.
figs tree_215k-n_01.jpg
להפריית התאנים אחראית צרעה ששמה בלסטופגה, המתפתחת וגדלה רק בתפרחות תאנת הבר ועוברת לתאנה התרבותית.
הזנים המקומיים הנפוצים בארץ הם סבעי, חורטמני, חרובי, שפירותיהם נאכלים טריים ויש זנים טובים גם לייבוש, כמו ביאדי וספארי. מבין הזנים שאינם מקומיים ידוע אצלנו הזן האיטלקי קדוטה, הנפוץ גם בקליפורניה ולאחרונה התאנה ה”ברזילאית”, שצבעה שחור וצורתה מוארכת.
איסוף התאנים נקרא ארייה. ההבשלה הדרגתית ולכן, חייבים לארות מדי כמה ימים. הפרי הטרי רגיש מאד לקלקול ויש לשווקו סמוך לקטיפתו. התאנים הטריות מגיעות לשווקים מחודש יוני עד אוקטובר.
פרי התאנה מצטיין ביופיו, בטעמו ואף בערכו התזונתי. הפרי עשיר באשלגן, בסידן ובייחוד בברזל. מכינים ממנו שימורים, ריבות ו-דבש-תאנים. טובי השפים בעולם משתמשים בתאנה בגלל יופייה וטעמה, בעיקר כשהיא טריה, חצויה או בפרוסות, לקישוט מנות רבות ולהכנת פאי.
מתאים להגיש תאנים עם גבינות שונות, גם כשהן בניחוח אוזו או עראק, או עם בשרים מעושנים וקינוח, ממלאים אותן בקרם או בגלידה.
נוצר תאנה יאכל פריה
figs and cheese_180k-n_003.jpg
התאנה היא משבעת המינים בהם נשתבחה ארץ ישראל, והיא משמשת סמל לתורה “נוצר תאנה יאכל פריה” – למה נמשלה תורה לתאנה? אלא כל הפירות יש בהם פסולת: תמרים יש בהם גרעינים, ענבים – יש בהם חרצנים, רימונים יש בהן קליפין, אבל תאנה כולה יפה לאכול. (ילקוט שמעוני, יהושע א’).
התאנה, פרי טעים ועסיס דבשו ונודעו עליו הארוכים מהם תפרו להם אדם וחוה חגורות.
לפי האגדה אילן שאכל ממנו אדם הראשון תאנה היתה, “שבדבר שנתקלקלו בו נתקנו שנאמר ויתפרו עלה תאנה” (ברכות, מ) ומשום כבודה של התאנה והבטחתה להביא שלום וברכה “וישבו איש תחת גפנו ותחת תאנתו”, לא פירסמה התורה את שם העץ ממנו אכל אדם הראשון, שאין הקב”ה חפץ להונות בריה שלא יכלימוה, ויאמרו זהו שלקה העולם על ידו.
התאנה אף נחשבת בין העצים שסגולה להם לשמור נגד עין הרע, מזיקים, ו-כישוף.
ומכאן הנוהג לשים את האגודל תחוב בין אצבע לאמה בתמונה ידועה בשם “תאנת יד” כדי להרחיק טרדנים, מזיקים ושדים. ואסמכתא לזה נמצאת בתלמוד במסכת ברכות “האי מאן דנכנס למתא ודחיל מעינא בישא לינקוט זקפא דידא דומינא בידא דשלמא”. (מתוך אתר מורשת)
השם הבוטני
figs_t180k-n_01.jpg
שם משפחה: MORACEAE
שם סוג: FICUS
שם מין: CARICA
ארץ מוצא: אגן הים התיכון
הזנים הבולטים: נצרתי, ברזילאי, קדוטה
עשירה ביותר בברזל וסידן. מרכיב חשוב בתפריטם של חולי אנמיה ובמיוחד לאלה שאינם צורכים מוצרי חלב. התאנה – מקור להספקת אנרגיה מהירה וממתק טעים. בריא לכל.
תקופות שיווק: אוגוסט – נובמבר.
למתכוני תאנים;
ריבת תאנים
תאנים ממולאות בשמנת של פעם קרם פרש דבש ושקדים
קדירת טלה עם תאנים
תאנים בגבינת עיזים ורוטב ויניגרט על בסיס בלזמי
תאנים אפויות
תאנים טריות עם שקדים, גבינת מסקרפונה ועלי לזניה
תאנים בגבינת עזים ורוטב ויניגרד על בסיס בלסמי
בצקיות תאנים ואגוזים
קינוח תאנים חם
הוסף תגובה