Home » על לחמים בכלל ולחמים איטלקיים בפרט
ג’אקומו ויולה

על לחמים בכלל ולחמים איטלקיים בפרט

יש גם לחמים אחרים, כך גיליתי, שאינם רק שחור אחיד ולבן. יש לחם שאור חמצמץ, יש לחם שחור מקמח מלא, יש לחמים אווריריים ויש לחמים דחוסים וכבדים, יש לחם שיפון ויש לחמי בריאות עם נבטי חיטה ויש לחמים שרק מריחם אפשר כמעט להשתכר.
על לחמים בכלל ולחמים איטלקיים בפרט
giacommo_180_t_001.jpg

“נקניק”, היה אבי אומר “לא אוכלים בלי לחם”. “תאכל הרבה לחם”, הייתה אמי אומרת בארוחת הצהריים, “שלא תישאר רעב” וכך התנהלנו בין לחם לארוחת בוקר, לחם לבית הספר, לחם בצהריים עם הארוחה, שהרי לא אוכלים בלי לחם, לחם בארוחת ארבע ולחם בארוחת הערב. אפשר היה לשער שבמדינה הצורכת כמויות כאלה של לחם יווצרו לחמים שאין כמותם בעולם.

אבל, כראוי לעם ספרטני, הסתפקנו בלחם שחור אחיד בכיכר עגולה, לחם לבן וחלה לשבת. נכון, אמנם, שפרוסת לחם חם שיצא זה עתה מן המאפייה, עם שכבה עבה של חמאה המעלה אדים הייתה גם אז אחד מן התענוגות הגדולים שיכולנו ליהנות מהם. אך, רק שנים רבות מאוחר יותר, בביקורי הראשונים באירופה ובגרמניה בפרט, למדתי לגלות עד כמה טעים זה יכול להיות באמת.

יש גם לחמים אחרים, כך גיליתי, שאינם רק שחור אחיד ולבן. יש לחם שאור חמצמץ, יש לחם שחור מקמח מלא, יש לחמים אווריריים ויש לחמים דחוסים וכבדים, יש לחם שיפון ויש לחמי בריאות עם נבטי חיטה ויש לחמים שרק מריחם אפשר כמעט להשתכר.

שנים חלפו עד שאותם לחמים הגיעו גם אלינו. מי האמין שלחם יעלה יותר משניים שלושה שקלים בודדים ושייפתחו כאן “בוטיקים” של לחם – כאלה שנהייה מוכנים לשלם בהם גם עשרה ועשרים שקלים עבור ככר לחם.

באירופה קיימת תרבות לחם אמיתית וכולנו מכירים את מראה הצרפתים הממהרים בבוקר מן המאפייה עם הבגטים הטריים לארוחת הבוקר. בגרמניה, זוהי ממש מסורת. בכל בוקר אחד מבני המשפחה ממהר למאפיה הקרובה וקונה לחמניות טריות לכל בני הבית. מסתבר שכשמדובר בלחם, לא ממש סופרים כאן קלוריות.

לחמים מיוחדים, יש גם לנו כיום, ולא מעט תרמה לכך העלייה מארצות חבר העמים והלחמים המיוחדים שהביאה אתה. יש לנו גם חנויות לחם, אבל כאן, נותרנו עדיין מאחור. מסתבר שהקמת חנות לחם זה כמעט מדע מדוייק, והחשוב ביותר הוא התאורה.

italian bread_t180k-n_01.jpg

חנויות לחם בכל מקום בעולם כמעט, יהיו תמיד מצויידות במדפי עץ, צבועות מצבעים חמים ומוארות בתאורה צהבהבה. במקרים רבים גם מזרימים לרחוב, באיזור הכניסה לחנות, ריח לחם טרי משכר, טבעי או מלאכותי.

ימיו של הלחם כמעט כימי הציביליזציה האנושית. זה אלפי שנים שהוא מלווה את המין האנושי בכל מקום בעולם ומשמש כאורח קבוע על שולחנותיהם של עניים ובני אצולה גם יחד. לחם מוזכר בתנ”ך 280 פעם ואצל מרבית העמים הוא משמש כמנחה הבאה להראות על כוונות טובות. לחם עם מלח, נהוג להגיש אצלנו באירועים בעלי חשיבות ממלכתית.

לחם עשוי מגרגירים כמו חיטה, שיבולת שועל, גריסים, שיפון, דוחן ותירס – מעורבבים עם מים או חלב. את התערובת לשים ויוצרים בצק, צרים לו צורות שונות ומבשלים אותו, בדרך כלל באפייה. את טעמיו השונים של הלחם משיגים באמצעות מלח, ביצים, סוכר, קימל, שומשום ועוד, המעניקים ללחם את טעמיו המיוחדים, משנים את מרקמו או מגדילים את ערכו התזונתי.

בדרך כלל, מוסיפים ללחם חומר מתפיח כמו שאור או שמרים, הגורם לתהליך כימי היוצר בלחם כיסי אוויר שמעניקים לו מרקם אוורירי ונפח גדול יותר. כיום, כאשר אני מצליח להתעלם ממצוות הדיאטה, אני נוהג לפצות את עצמי על כל אותן שנים של “אין נקניק בלי לחם” ומכין לעצמי כריכי פסטרמה ענקיים – כלומר, שתי פרוסות פסטרמה עבות וביניהן פרוסות לחם דקיקה.

מאחר שהתמחותי היא במטבח האיטלקי, אביא לפניכם כמה מתכונים מן הלחמים המופלאים של המטבח המיוחד הזה;

לחם פוקצ’ה

החומרים:

4 כוסות קמח לבן
30 גרם שמרים או 2 כפות שמרים יבשים
1 כפית סוכר
מלח
1 כוס חלב
1/4 כוס שמן זית
1 גבעול רוזמרין

אופן ההכנה:

foccacia_bread_t180k-n_02.jpg

1. ממיסים את השמרים בחלב פושר, מוסיפים את הסוכר ומניחים לתפוח.
2. מניחים בקערה את הקמח והשמרים המותססים, מוסיפים את המלח ושמן הזית ולשים עד לקבלת בצק אחיד.
3. במקרה של שמרים יבשים, מוסיפים את השמרים לתוך הקמח, ללא נוזלים. מערבבים היטב ומוסיפים את הנוזלים והמלח.
4. מניחים לתפוח במשך כ-40 דקות.
5. לשים שוב את הבצק ומרדדים במערוך לעובי של 1.5 ס”מ.
6. משמנים תבנית ומשטחים בה את הבצק. יוצרים גומות באצבעות, מפזרים מעל מלח בישול גס, עלי רוזמרין ושמן זית.
7. אופים בחום של 230 מעלות במשך 25 דקות.

פרינטה

פרינטה, היא לחם המיוצר בשיטה עתיקת יומין של שימוש בקמח ומים בלבד, ללא חומרי התפחה. פרינטה עושים ממגוון גדול של קמחים ולאו דווקא מקמח חומוס – ביניהם קמח חיטה, קמח שעורה וקמח שיפון אולם הפרינטה, שמיוצרת בליגוריה ובפיימונטה, מיוצרת אכן מקמח חומוס.

החומרים:

כוס אחת קמח חומוס
4 כוסות מים פושרים
מעט מלח

אופן ההכנה:

1. יוצרים בצק דליל מאוד ומניחים לנוח במשך כשעה.
2. מורחים תבנית אפיה בשמן זית משובח.
3. שופכים לתבנית את העיסה בגובה של כ-1.5 ס”מ.
4. מערבבים את העיסה בתבנית עד שהשמן מתערבב עימה היטב.
5. אופים בתנור בחום של 230 מעלות עד שהפרינטה מזהיבה.

את הפרינטה אוכלים חמה. חותכים לריבועים קטנים ומפזרים מעל פלפל שחור.

לחם צ’יאבטה (ג’בטה) מקמח מלא

החומרים:

4 כוסות קמח מלא
40 גרם שמרים
1 כפית סוכר
מלח
½ כוס חלב
½ כוס מים
1/4 כוס שמן זית

אופן ההכנה:

ciabetta_bread_180_01.jpg

1. ממיסים את השמרים בחלב פושר, מוסיפים את הסוכר ומניחים לתפוח.
2. מניחים בקערה את הקמח והשמרים המותססים, מוסיפים את המלח ושמן הזית ולשים תוך כדי הוספת מים מעת לעת, עד לקבלת בצק אחיד.
3. מניחים לתפוח במשך כשעה וחצי.
4. לשים שוב את הבצק ויוצרים לחמים בצורת צ’יאבטה.
5. מניחים לתפוח שנית במשך כחצי שעה.
4. משמנים תבנית ומניחים בה את הלחמים.
5. אופים בחום של 230 מעלות במשך 25 עד 30 דקות.

לחם בסגנון סרדיניה

החומרים:

2 ספלים קמח לבן, רגיל
1 ספל קמח סולת (סמולינה), טחונה דק
½ 1 כוסות מים (או פחות, לפי הצורך)
½ 1 כפיות מלח

אופן ההכנה:

Sardegna bread_t180k-n_01.jpg

1. לפני הכנת הבצק מחממים את התנור כחצי שעה ל-250 מעלות.
2. בקערה עמוקה מערבבים היטב את הקמח, הסולת והמלח.
3. מוסיפים אט אט את המים ומערבבים בכף עץ עד שמתקבל בצק גמיש שאינו דביק.
4. ממשיכים ללוש את הבצק בידיים ויוצרים מעין כדור.
5. מחלקים את הבצק ל-12 כדורים. מניחים אותם על משטח מקומח ומשטחים כל כדור לעיגול לא גדול. בתמונה אפשר לראות את העלים לאחר רידוד במכונת פסטה ביתית.
6. בעזרת מערוך מרדדים כל כדור לעלה דק בקוטר של כ-25 ס”מ.
7. מכניסים בכל פעם שני עלים לתנור ואופים כ-3 עד 4 דקות עד שהבצק מתחיל להשחים.
זהירות, אל תסיחו את דעתכם מהאפיה, הבצק עלול להישרף על נקלה.

לחם ירקות בסגנון פוליה

המצרכים:

עלי בצק פיצה בקוטר 25 ס”מ
4 כפות שמן זית
2 בצלים יבשים, חתוכים לפרוסות
5-4 שיני שום, מעוכות
6 עגבניות שרי בינוניות, חצויות
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
4-3 פילטים אנשובי משומרים במלח
100 גרם גבינת מוצרלה
2 כפות גבינת פרמזן מגורת
שאריות של ירקות מבושלים מכל סוג שהוא (אם נשארו כאלה במקרר)

אופן ההכנה:
1. משמנים היטב תבנית עגולה בקוטר 20 ס”מ ומניחים בה אחד מעלי הבצק.
2. מורחים את העלה היטב בשמן זית.
3. מאדים את הבצל והשום במעט שמן. כאשר הם מתרככים, מוסיפים את שאר הירקות והאנשובי וממשיכים לאדות במשך כ-ק דקות.
4. מסלקים את מרבית הנוזלים ומניחים את הירקות המבושלים על עלה הבצק.
5. מוסיפים את הגבינות, מכסים בעלה בצק נוסף ומהדקים היטב את קצות שני העלים.
6. מורחים את העלה בשמן זית, מחוררים בכמה מקומות במזלג ואופים בתנור בחום גבוה במשך כ-25 דקות עד שהבצק מזהיב.
מגישים חם.

לחם תירס מבארי
<!–lehm_01.htm–>
מובא באדיבות האתר האיטלקי – של ג’אקומו

No votes yet.
Please wait...

אודות הכותב

כתב מתכונים כאן ישראל

כתב מתכונים כאן ישראל, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

הוסף תגובה

Click here to post a comment

About Author

ליהי לולו קרויץ

בלוגרית אפייה ובישול ערוץ ביוטיוב 'מטבח בקלי-קלות'.

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

  • Roogan - Podcast Theme
  • Toucan - WooCommerce theme for WordPress shop
  • Megaphone - Podcast WordPress Theme
  • Johannes - Personal Blog Theme for Authors and Publishers
  • Opinion - Magazine WordPress Theme
  • Trawell - Travel Blog WordPress Theme
  • Pinhole - Photography Portfolio & Gallery Theme for WordPress
  • Typology - Minimalist Blog & Text Based Theme for WordPress
  • Gridlove - News Portal & Magazine WordPress Theme

View more

Calendar

אפריל 2024
א ב ג ד ה ו ש
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Recent Comments

    RSS Meks Blog

    • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 ספטמבר 15, 2021
      Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
      Dusan Milovanovic
    • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) יוני 16, 2021
      Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
      Dusan Milovanovic
    • How to use (and why) WordPress sitemap plugin מרץ 1, 2021
      Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
      Ivana Cirkovic
    • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] ינואר 18, 2021
      You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! נובמבר 23, 2020
      Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? ספטמבר 10, 2020
      Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide אוגוסט 15, 2020
      Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings יולי 16, 2020
      Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference יוני 9, 2020
      Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide מאי 14, 2020
      Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic

    Text

    Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

    Archives