השתדלו ליהנות מכל המזונות ואל תגזימו בגודל המנות. הוסיפו מסורת חדשה של הליכה לפני ואחרי ארוחת החג. וזיכרו, שאחרי הכל לא כל יום ראש השנה, סוכות, פורים, פסח או יום העצמאות…
מספר פעמים בשנה, כאשר שוב מתקרבת תקופת חגים, אנו עומדים בפני האתגר של שמירה על המשקל אותו השגנו בעמל רב, במהלך החודשים שקדמו לה. גם אם לא נתאמץ נוכל לצרוך ללא קושי, 4000-5000 קלוריות בארוחת החג.
meats_pot_t_180_02.jpg
מאידך, אנחנו נוטים להיות פחות פעילים שהרי אנחנו חוגגים/ אנחנו בחופשה, ובכלל מגיעה לנו קצת מנוחה. כתוצאה מכך, רובנו מסיימים את תקופת החגים עם מספר קילוגרמים עודפים.
תקופת החגים היא תקופה מיוחדת ומזונות מיוחדים ממלאים בה תפקיד חשוב. ההמלצות המוכרות לנו, לתזונה בריאה בחיי היום-יום, נכונות גם לארוחות החגים ולהתכנסויות החגיגיות האחרות בהן אנחנו משתתפים, במהלך השנה.
אם כך, האם אין מוצא מהשמנה? ואם יש, מה ניתן לעשות?
אכילת יתר ועלייה במשקל אינן בלתי נמנעות כפי שנדמה לנו. תמיד נוכל להגביר את הפעילות הגופנית ולבחור נכון את המזונות שלנו כאשר זה מתאים לנו וכאשר זה אפשרי.
בד בבד עם ההנאה ממאכלי החג המיוחדים כדאי לזכור, כמו תמיד, את 3 מילות הקסם להשגת תזונה בריאה; איזון, גיוון ומינון. ישנם מאכלים אשר אנחנו נהנים מהם רק פעם או פעמיים בשנה ובהחלט מותר ורצוי להנות ממנות קטנות של מאכלים אלה. מאידך, נוכל לצמצם את אכילת המזונות אותם אנחנו מכינים בכל ימות השנה.
גם כאשר מקפידים על צריכת קלוריות ושומן מותר לאכול מזונות מסורתיים, עשירים יותר בקלוריות – במנות קטנות. אם הארוחות שלנו במהלך השנה מזינות ומאוזנות, מנות קטנות של מאכלים עשירים יותר, בארוחות חגיגיות, לא יהוו בעיה.
לפניכם, מספר רעיונות שיסייעו לכם “לשרוד” בתקופת החגים ולסיים אותה עם המשקל בו התחלתם ובתחושת בריאות טובה יותר.
לפני הכל:
החליטו על מטרה מציאותית של שמירה על המשקל במקום על מטרה בלתי מציאותית של הפחתתו בתקופת החגים.
החליטו שב-80% מהזמן תאכלו מזונות בריאים וב-20% ממנו תאכלו מזונות מסורתיים שהם גם עשירים יותר בקלוריות ובשומן (וזוהי רק דוגמה, כמובן).
הכינו מראש תכנית פעילות גופנית. מלבד הגברת חילוף החומרים, פעילות גופנית עשויה להפחית רגשות המלווים רבים בתקופת החגים כמו מתח, דיכאון וחרדה.
בעת הכנות לחג:
veg_t_180k-n_01.jpg
בעת הסידורים, הקניות ומבצעי הניקיון המקדימים את החג או במהלך הטיולים.
כדאי להצטייד בחטיפים ומזונות דלי קלוריות על מנת לצמצם את הרעב והפיתוי לאכול מזון מוכן, עשיר בקלוריות ושומן. אפשר, לדוגמה, להצטייד בכריכים מלחם קל, קרקרים מדגנים מלאים (או תחליפים המתאימים לתקופת הפסח), פירות וירקות טריים.
בעת הארוחות החג:
הכינו עצמכם ל”ארוחה הגדולה” או לאירוע החגיגי באמצעות ארוחה קלה לפני היציאה מהבית.
שלבו בארוחות החג המסורתיות גם מזונות ומשקאות דלי קלוריות כמו שפע של ירקות טריים ומבושלים, נטולי רטבים עשירים ומשקאות דיאט.
הרוו את צימאונכם באמצעות שפע של נוזלים. שתייה מרובה של אלכוהול, תה וקפה עלולה לגרום לתחושה של צמא שלעיתים אנחנו מפרשים כתחושת רעב ואוכלים בשל כך, יותר.
זיכרו שיין עשיר בקלוריות ושתו רק על פי הנדרש במסורת.
הוסיפו לירקות עשבי תיבול ומיץ לימון במקום רטבים עשירים.
היו מעט בררניים בעת הארוחה החגיגית. טעמו מהמאכלים המיוחדים וותרו על המאכלים הנהוגים בכל ימות השנה.
שימו לב לגודל המנות ומלאו את הצלחת בירקות טריים ומבושלים.
נסו לוותר על הקינוח או לחלוק בו עם בן משפחה אחר.
בין הארוחות:
שתו לפחות 10 כוסות מים ביום, במקום משקאות מתוקים ועשירים בקלוריות. הוסיפו מיץ לימון/פלחי לימון/ עלי נענע או צמחי תה אחרים, אם אתם זקוקים לתוספת ארומה.
שלבו בסדר היום פעילות גופנית קבועה (הוסיפו 15 דקות יומיות אם אתם כבר פעילים), על מנת לאזן את עודפי הקלוריות. 30 דקות יומיות של הליכה, התעמלות אירובית, טניס או פעילויות מהנות אחרות, עשויות לסייע במשימה של הימנעות מהשמנה בתקופה זו.
האם אפשר לשלב בשר בקר בתכנית האכילה?
MEAT_180k-n_01.jpg
אחת מהנאות האכילה שלנו בחופשת החגים ראש השנה, סוכות כמו גם ביום העצמאות היא סטייק על הגריל. אם נרצה, נוכל כמובן לבחור סטייק מנתח בשר דל-שומן. אכילת בשר בקר טרי, לאחר הסרת השומן הנראה לעין, עשויה להיות חלק מתזונה בריאה ואף חלק מהמאמץ לשמור על המשקל בתקופת החגים.
כאשר אנחנו כוללים בשר בקר בתכנית האכילה שלנו אנחנו מגדילים את הערך התזונתי שלה. בשר בקר הוא תחנת כוח תזונתית והוא ספק מצוין של ברזל, אבץ, חלבון וויטמינים מקבוצת B כולל B12 ו-B6.
כאשר אתם מתכננים לשלב בשר בקר בארוחות החג, בחרו נתחים רזים שלבשר טרי (מותן (סינטה), כתף, מותנית (פילה), כנף העוקץ (שייטל), וייסבראטן, ואווזית) וחלקו אותם למנות קטנות (כ-150 גרם לאדם).
כאמור, תוכלו להרחיק שומן נראה לעין, לפני הכנת הבשר, ולהכין אותו בשיטות כמו בישול וצלייה, מבלי להוסיף כמויות גדולות של שומן.
הגיוון הופך את האכילה למהנה יותר. לכן, אל תהססו לאכול בשר בקר טרי ועשו זאת בתבונה.
ולסיכום:
השתדלו ליהנות מכל המזונות ואל תגזימו בגודל המנות. הוסיפו מסורת חדשה של הליכה לפני ואחרי ארוחת החג. וזיכרו, שאחרי הכל לא כל יום ראש השנה, סוכות, פורים, פסח או יום העצמאות…
עצות נוספות בנושאי תזונה מתפרסמות באתר מועצת החלב והבשר באינטרנט: www.meat.org.il
* הכותבת בתיה מוסקוביץ’, הינה דיאטנית קלינית MSc
הוסף תגובה