מתכונים ודברים נוספים מה”ביסלי” וה”במבה” של הטבע! חגיגה של פירות יבשים
אנו מכירים אותם מסיפורי המקרא – שרשראות הדבלים המתוקות, סלי החרובים והתמרים שאבותינו ניזונו מהם, כשהיום מצטרפים אליהם הפפאיה והאננס. אפשר לזלול אותם כפי שהם, (זהירות מאות קלוריות!) לשדרג כל תבשיל או מיני מאפה, לתת לילדים במקום חטיפים ואפילו לרקוח מרקחות טיפוח ומרפא.
180_id=4027_01.jpg
פירות יבשים – “הביסלי” וה”במבה” של הטבע.
כיצד להכין פירות יבשים
אם חשקה נפשכם, לייבש בעצמכם פירות לקראת ט”ו בשבט, אתם מוזמנים להיעזר במתכון הבא. (בכל מקרה, אם תתייאשו, תמיד תוכלו לרוץ לפיצוחיה הקרובה!)
החומרים:
3 תפוחים קלופים, מנוקים מליבתם וחתוכים לטבעות.
3 אגסים קלופים, מנוקים מליבתם וחתוכים לטבעות.
1 ק”ג משמשים טריים רחוצים, חצויים ומגולענים.
1 כף מלח
1 ליטר מים
אופן ההכנה:
מכינים תמיסת מי מלח ע”י ערבוב 1 כף מלח עם 1 ליטר מים.
משרים את הפירות החתוכים בתמיסה למשך 5 דקות.
מוציאים את הפירות ומיבשים בעזרת מגבת.
מפזרים את הפירות על גבי נייר אפיה בתבניות.
מחממים את התנור לחום נמוך מאד ומכניסים את התבניות למשך 6-8 שעות. דלת התנור צריכה להישאר פתוחה.
מוציאים את התבניות מהתנור ומצננים אותן למשך עוד 12 שעות באוויר החופשי.
מאחסנים את הפירות בצנצנות, במקום יבש.
חטיף אנרגיה מפירות יבשים
לכל מקרה של מצוקת רעב פתאומית, בבית או מחוצה לו, כשלא רוצים להיכנע ולאכול איזה “ג’אנק פוד”, חתיכה מהחטיף הזה תעשה את העבודה.
החומרים:
1 חבילה תמרים לחים מגולענים
100 גרם שקדים
100 גרם אגוזים
אופן ההכנה:
מרסקים היטב את כל החומרים יחד.
מניחים את העיסה על נייר פרגמנט, מגלגלים ומכניסים לתא ההקפאה.
לאחר 24 שעות מוציאים מהמקרר ופורסים לפרוסות.
*ניתן להמשיך ולשמור בהקפאה, עד לשימוש.
תאנים בגבינת עזים ורוטב ויניגרד על בסיס בלסמי
מתכון יאפי, מדהים בטעמו ומרשים במיוחד!
החומרים:
4 תאנים
1/3 חבילה גבינת עזים
1/2 שן שום מרוסקת
חלמון של ביצה
2 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
1/3 כפית חרדל
1/3 כפית סוכר
10 שקדים קלופים וקצוצים
אופן ההכנה:
טורפים את הגבינה עם חלמון הביצה ועם חצי שן השום המרוסקת.
חותכים כל תאנה ל-4 חלקים מבלי להפריד ביניהם.
בודקים אם התאנה לא נגועה בתולעים.
שמים על כל תאנה תערובת של הגבינה ומניחים בצד.
מכניסים את השמן, החומץ, החרדל והסוכר לצנצנת ומנערים היטב.
שופכים על כל תאנה כף מהתערובת.
מטגנים את השקדים במעט חמאה ומפזרים על התאנים את השקדים המטוגנים.
עוף בתנור עם פירות יבשים
בעיקרון, הפירות היבשים הולכים מצוין עם כל התבשילים הבשריים. ניתן לגוון ולשנות כיד הדמיון הטובה, כשהתוצאה תמיד מרהיבה ביופייה ומפתיעה בטעמה.
החומרים:
1 בצל גדול, מקולף וקצוץ
1 עוף שלם, שטוף ומנוקה
½ כוס שזיפים מיובשים
½ כוס משמש מיובש
½ כוס צימוקים
½ כוס מיץ תפוזים
אופן ההכנה:
בקערה נפרדת משרים את השזיפים, המשמש והצימוקים במיץ התפוזים, למשך כשעה.
במחבת רחבה, מטגנים את הבצל עד להזהבה.
מוסיפים את העוף בשלמותו ומשחימים אותו מכל צדדיו.
מניחים בתבנית את העוף המושחם, הבצל, הפירות והמיץ.
מכניסים לתנור למשך כשעה ואופים בחום בינוני.
ממתק צימוקים
הממתק הזה מוגש בדרך כלל בחגיגות המימונה, אבל לחובבי המתוקים שבינינו, הוא יתאים מאד גם בט”ו בשבט.
החומרים:
6 כוסות צימוקים שחורים ובהירים מעורבים
¼ 1 כוסות סוכר
1 כוס אגוזי פקאן קלויים וקצוצים גס
1 כוס שקדים עם קליפה, קלויים וקצוצים גס
מיץ מחצי לימון
2 כפות ליקר תפוזים
½ כוס שמן
1 כוס אגוזים ושקדים קלויים וקצוצים לקישוט
מים להשריית הצימוקים
אופן ההכנה:
שוטפים את הצימוקים ובודקים מתולעים.
מניחים להשריה במים למשך שעתיים אחר כך, מסננים ומייבשים.
מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הצימוקים.
לאחר שהצימוקים הוזהבו, מוסיפים את הסוכר ומבשלים על אש קטנה תוך בחישה מתמדת, עד להמסת הסוכר. (זהירות, לא לשרוף!)
כשהסוכר נמס, מוסיפים את השקדים והאגוזים הקצוצים ומערבבים.
מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים לבשל על אש קטנה, עם מבודד מתחת, למשך כ-15 – 20 דקות.
מכבים את האש ומצננים. בנפרד, מכינים מנג’טים ומפזרים בתחתיתם תערובת אגוזים ושקדים קצוצים.
על גבי האגוזים והשקדים שופכים מתערובת הצימוקים והסוכר.
מקשטים מלמעלה עם אגוזים ושקדים קצוצים נוספים.
מצננים ואוכלים.
* כדאי להכין כמות גדולה ולצרף למשלוחי המנות בפורים!
בצקיות תאנים ואגוזים – מתכון חלבי
לא כל-כך פשוט להכין ומדי פשוט לחסל את התבנית. מ-ש-ה-ו!!!
החומרים:
400 גרם קמח
150 גרם סוכר
3/4 חבילה חמאה, חתוכה לקוביות קטנות
3 ביצים + ביצה אחת מופרדת
קורט מלח
המילוי:
300 גרם תאנים מיובשות
150 גרם אגוזי מלך טחונים
150 גרם שקדים קלויים וטחונים
100 גרם צימוקים ללא גרעינים
200 גרם ריבה כלשהי
קליפות דקות מ-3 תפוזים
1/2 כפית ציפורן טחונה
כפית אחת קינמון
אופן ההכנה:
מערבבים את הקמח הסוכר. מוסיפים את החמאה חתוכה לקוביות קטנות, 2 ביצים + עוד חלמון אחד של ביצה ומלח ומערבבים בידיים עד שהחמאה נמסה לגמרי ונוצר בצק חלק.
יוצרים מהבצק כדור ומניחים לעמוד במקום קריר כשעה.
מבשלים את התאנים במים רותחים במשך 10 דקות, מסננים את המים וחותכים. מערבבים את התאנים עם שאר חומרי המילוי.
יוצרים מן הבצק עלה בעובי של כ-חצי סנטימטר, קורצים עיגולים בקוטר 10 ס”מ.
מניחים כמות קטנה של המילוי במרכז העלה ומקפלים קיפול אחד, ליצירת חצי ירח.
מרטיבים מעט את השוליים בחלבון של הביצה הנותרת ומהדקים בחוזקה.
חורצים חריצים על הבצקיות ומניחים בתבנית אפייה משומנת.
מורחים על הבצקיות את חלבון הביצה ואופים בחום של 200 מעלות במשך 25-30 דקות, עד שהבצקיות מזהיבות.
<!–15.htm–> ט”ו בשבט טעים ובריא!
מתכוני התאנים באדיבות האתר האיטלקי – של ג’אקומו
ביוגרפיית המחבר: הכותבת יערה הולצמן, למדה עיצוב, ועבדה בתור ארט-דירקטורית וקופירייטרית במשרדי פרסום שונים. כיום היא מעידה על עצמה כעסוקה בעיקר בגידול ילדים, בישול וספונג’ה ובין לבין היא גם “חוטאת” בכתיבה.
מובא באדיבות אתר aish של “אש התורה” שהיא רשת בינלאומית וא-פוליטית של מרכזים לחינוך יהודי.
הוסף תגובה