Home » חג הסוכות בקרב יהודי לוב | המנהגים והמאכלים
אוכל טריפוליטאי סוכות | Sucot

חג הסוכות בקרב יהודי לוב | המנהגים והמאכלים

לחג הסוכות אצל רוב העדות אין מאכלים מיוחדים המציינים את החג, יחודו של החג מתבטא באכילה בסוכה ובארבעת המינים, לולב, הדס וערבה המאוגדים יחד והאתרוג שהוא הפרי היחידי האכיל וגם בו אין מרבים להשתמש.
חג הסוכות בקרב יהודי לוב | המנהגים והמאכלים | עיבוד צילום: שולי סונגו
חג הסוכות בקרב יהודי לוב | המנהגים והמאכלים | עיבוד צילום: שולי סונגו

בקרב יהדות לוב בחגים, היו התבשילים עשירים ומגוונים יותר וחלק מהם ייחודיים לחג מסוים ולעיתים הייתה בהם סמליות, כמו ה”בזין” (גבנוני בצק מבושל, המסמלים את הר סיני/הר המוריה, ועליו תבשיל עם בשר) בראש השנה בחג הסוכות ובחג השבועות.

■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו לכאן נעים’ בפייסבוק’ או בטוויטר.

בערב הראשון של חג סוכות, נוהגים להכין לארוחת ערב חג סוכות, כמו בארוחת ערב בשבת: באזין, חריימי, כסכסו, מפרום, ברודו.

█ ח’בזת’ חוש (חלות – לחם בית) של מלכה חג’ג’-לילוף

החומרים:

  • 1 ק”ג קמח
  • 3 כפות שמרים יבשים
  • 1/2 כוס שמן
  • 1 כף מלח (או לפי הטעם)
  • 1 כף סוכר
  • 50 גר’ שומשום
  • 1 חלמון ביצה טרוף

אופן ההכנה של ח’בזת’ חוש:

מערבבים הקמח עם השמרים והסוכר. שמים המלח והשמן על הקמח, מערבבים ומוסיפים מים תוך כדי לישה, עד אשר מתקבל בצק אחיד גמיש ורך. מכסים הבצק במפית ומניחים להתפחה כשעה.

קורצים מהבצק הכמויות הרצויות להכנת חלות/לחמים/לחמניות ולשים אותן לכדורים, מכסים במפית ונותנים לתפוח במשך עוד עשרים דקות. יוצרים צורות רצויות מכל כדור, מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומשאירים להתפחה נוספת.

אם יש צורך, חורצים חריצים אלכסוניים על הבצק, מורחים חלמון הביצה ומפזרים מעט שומשום ואופים בתנור בחום של 180 מעלות, עד גמר האפייה וקבלת צבע זהוב יפה.

█ חריימי (דג ברוטב חריף) של מלכה חג’ג’-לילוף

החומרים:

  • 6-8 פרוסות דג (רצוי לוקוס או שולה), שממליחים מעט ושוטפים במים
  • 1 בצל גדול קצוץ (לאלה המעדיפים את החריימי עם בצל)
  • 1/2 כוס שמן
  • 3 כפות גדושות של רסק עגבניות
  • 1 כף פלפל ות’ומה, גדושה/שטוחה לפי החריפות הרצויה (תערובת של שום כתוש, פפריקה חריפה, שמן,מלח, כרוויה ולימון)
  • 1 כפית מלח (או לפי הטעם)
  • 1/2 לימון סחוט
  • 1 כפית כמון טחון (רצוי לטחון בעת ההכנה)
  • 1 כפית כרוויה טחון (קימל, שרצוי לטחון בעת ההכנה)

אופן ההכנה, חריימה:

יוצקים השמן לסיר (המעדיפים עם בצל, מטגנים הבצל הקצוץ). מוסיפים רסק העגבניות, הפלפל ות’ומה והמלח. בוחשים התערובת, מבשלים על אש קטנה, ממשיכים לבחוש ומוסיפים מעט מים מדי פעם, למניעת הידבקות התערובת.

לאחר בישול של כ-20 דקות, מוסיפים כוס מים, 1/2 לימון סחוט ומביאים לרתיחה. עם רתיחה, מוסיפים הדגים, הכמון והכרוויה.מבשלים כ-10 דקות (עד בישול הדג).

חול המועד סוכות, נוהגים להכין הבאזין בארוחת הצהריים ביום הראשון של חג הסוכות, ביתר ימי חול המועד מכינים מאכלים רגילים אשר אוכלים כל ימות השנה.

█ באזין (גבנוני בצק מבושל ועליהם תבשיל בצל) של נונה מרי

החומרים לגבנוני הבאזין:

  • 3+1/2 ליטר מים
  • 1 ק”ג קמח חיטה/קמח שעורה
  • 1/4 כוס שמן
  • 1 כף מלח (או לפי הטעם)

אופן ההכנה:

בברמה (סיר גבוה), מרתיחים המים, המלח והשמן (השמן נועד למנוע הידבקות ולהקל בעיבוד גבנוני הבצק) מכניסים בזהירות הקמח למים הרותחים ולא מערבבים. בעזרת כף עץ יוצרים מעין ארובה (גומה | חור בתוך הקמח שבמים), ודואגים שהמים יכסו את הקמח (אם חסר מים, מוסיפים מים רותחים) ומבשלים ארבעים וחמש דקות, ללא ערבוב.

מסננים את המים לכלי אחר, (שומרים על המים), לשים היטב את הבצק עד שאין בו גבשושים. אם צריך, מוסיפים בזהירות מהמים שנשמרו בצד, עד לקבלת בצק רך אך לא נוזלי, מעבדים ויוצרים גבנונים (המסמלים את הר סיני/הר המוריה).

החומרים לטבח’ה בלבסל של הבאזין (תבשיל בצל לגבנוני הבצק המבושל):

  • 6 נתחי בשר כבש/בקר (מומלץ צואר כבש, או שריר/כתף, או חלגום – בשר ראש, ויש המוסיפים קוקלה)
  • 1/2 כוס שמן
  • 3 ק”ג בצל קצוץ
  • 4 תפוחי אדמה החתוכים לרבעים
  • 1 כף פפריקה חריפה
  • 1 כף גדושה רסק עגבניות
  • מלח (לפי הטעם)

אופן ההכנה:

מטגנים הבצל עד לצבע זהוב, מפזרים קורט מלח וממשיכים לטגן עד שהבצל נהיה זהוב שחום.

מוסיפים נתחי הבשר, רסק העגבניות, הפפריקה החריפה, קורט מלח ומוסיפים מים עד לכיסוי הבשר ומביאים לרתיחה.

עם רתיחה (מוסיפים הקוקלה), ממשיכים בבישול על להבה בינונית עד לתחילת התרככות הבשר (חצי בישול) ומוסיפים תפוחי האדמה. ממשיכים לבשל כשלוש שעות על להבה נמוכה עד שהבשר רך מאוד והתבשיל הופך לסמיך וצמיג כמו ריבה.

אופן ההגשה:

מוזגים הטבח’ה והבשר מעל גבנוני הבאזין ומגישים.

ליל הושענה-רבה; לאחר קריאת סדר “זאת הברכה“, בלילת’ זאת הברכה – לילת’ אלכבדה ולראייה (ליל הושענא-רבה) בסוכה, נוהגים להגיש נתחי כבדה וראייה (כבד ו-ריאה) צלויים, ובארוחה מוסיפים נתחי לחאם משווי (בשר על האש).

וכן מטגנים ספנז’ כמו אלו שהוכנו ב”לילת’ התנור“, מכינים גם בליל הושענה רבה ומקנחים בפירות שקישטו הסוכה, כמו; רמאן ובלאח (רימונים ו-תמרים).

No votes yet.
Please wait...

אודות הכותב

כתב מתכונים כאן ישראל

כתב מתכונים כאן ישראל, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

הוסף תגובה

Click here to post a comment

About Author

ליהי לולו קרויץ

בלוגרית אפייה ובישול ערוץ ביוטיוב 'מטבח בקלי-קלות'.

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

  • Roogan - Podcast Theme
  • Toucan - WooCommerce theme for WordPress shop
  • Megaphone - Podcast WordPress Theme
  • Johannes - Personal Blog Theme for Authors and Publishers
  • Opinion - Magazine WordPress Theme
  • Trawell - Travel Blog WordPress Theme
  • Pinhole - Photography Portfolio & Gallery Theme for WordPress
  • Typology - Minimalist Blog & Text Based Theme for WordPress
  • Gridlove - News Portal & Magazine WordPress Theme

View more

Calendar

אפריל 2024
א ב ג ד ה ו ש
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Recent Comments

    RSS Meks Blog

    • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 ספטמבר 15, 2021
      Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
      Dusan Milovanovic
    • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) יוני 16, 2021
      Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
      Dusan Milovanovic
    • How to use (and why) WordPress sitemap plugin מרץ 1, 2021
      Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
      Ivana Cirkovic
    • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] ינואר 18, 2021
      You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! נובמבר 23, 2020
      Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? ספטמבר 10, 2020
      Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide אוגוסט 15, 2020
      Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings יולי 16, 2020
      Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference יוני 9, 2020
      Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide מאי 14, 2020
      Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic

    Text

    Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

    Archives