עכעג
ראובן דור, מנהל השיווק במועצת הפירות, מדווח על החידושים האחרונים בתחום ה…בריאות הקשור עם תפוחים
מבחר מחקרים חדשים הוצגו בכנס אינטר-פומה, בבולזנו שבאיטליה, לצד תערוכה וכנס מקצועי בנושאים הקשורים לענף התפוח. ד”ר דיאן הייסון, מרצה בכירה באוניברסיטת קליפורניה, בארה”ב, הציגה את המחקרים האחרונים בנושא הקשר החיובי שבין צריכת תפוחים ובין בריאות האדם.לחומרים הטבעיים המצויים בתפוחים, בפרט לחומר קוורצטין, יש תכונות המעניקות הגנה כנגד חמצון, דלקות, התרבות תאים ותהליכים אחרים הקשורים במחלות כרוניות, לרבות מחלות לב ונשימה וסרטן. מידע זה מצביע על מנגנונים אפשריים, שבאמצעותם תפוחים עשויים להגן כנגד מחלות קשות בבני אדם, למרות שנדרש עדיין מחקר נוסף לאישור קשר סיבתי זה. אז מי לא זוכר את המשפט האנגלי שתפוח ליום מרחיק את הרופא? באנגלית זה נשמע הרבה יותר טוב
ההנחה ביחס ליתרונות הבריאותיים בתפוח קיימת מאז ומתמיד. עד לעשורים האחרונים התבססו הראיות להנחה זו יותר על אנקדוטות מאשר על מחקר ניסויי.
לאחרונה, הצטברה כמות הולכת וגדלה של הוכחות מדעיות, הקושרות בין צריכת תפוחים ובין בריאות האדם. רוב הנתונים מתבססים עדיין על מחקרי תצפיות.
כיום כבר ידוע, כי תפוחים, והמיצים
תפוחים ומניעת מחלות סרטן הריאות
ב- 5 השנים האחרונות פורסמו מספר מחקרים המבוססים על מדגמי אוכלוסייה, המדווחים על קשר חיובי בין צריכת תפוחים ובין מניעת מחלות ריאה.
אחד המחקרים העדכניים יותר בנושא סרטן הריאות הוא מחקר מבוקר שפורסם בשנת 2000, שעשה שימוש בנתונים מאוכלוסיות אתניות מעורבות בהוואי. החוקרים השוו את התזונה של 582 אנשים שחלו בסרטן ריאות לתזונה של 582 נבדקים שלא חלו במחלה, ואשר שימשו כקבוצת הביקורת. נמצא, שמקורות התזונה העיקריים לקוורצטין, המצוי בתפוחים, היו קשורים עם הפחתה בסיכון ללקות בסרטן ריאות. נבדקים שדיווחו על אכילת 50 גרם תפוח בממוצע ליום (כמות המקבילה לחצי תפוח קטן), היו בעלי 40% סיכון פחות ללקות בסרטן ריאות בהשוואה לנבדקים שצרכו מעט תפוחים או שלא צרכו תפוחים כלל.
תפוחים ומחלת האסתמה
מספר מחקרים התמקדו בקשר שבין צריכת תפוחים ובין מצב הריאות.
מחקר מבוקר, שנערך באנגליה, השווה את התזונה של 607 נבדקים חולי אסתמה לתזונה של 864 נבדקים בקבוצת הביקורת, שלא חלו במחלה. על סמך שאלונים לגבי תדירות צריכת מזונות מסוימים, נמצא כי אכילת 4-2 תפוחים בשבוע קשורה עם צמצום מחלת האסתמה בשיעור של 32%. עורכי המחקר העלו את ההשערה שההגנה מפני המחלה היא בפלבונואידים המצויים בתפוחים.
ממצאים אלו תומכים בדו”ח קצר שפורסם בשנת 2001, שהתבסס על מחקרי חתך רוחב של 2,633 איש בבריטניה. בקבוצה זו נמצא, כי צריכת יותר מ5- תפוחים בשבוע קשורה עם נפח ריאות גבוה יותר ועם פחות צפצופי נשימה, בהשוואה לנבדקים שלא צרכו תפוחים.
לסיכום, מהנתונים המצטברים, הנוגעים לבריאות הריאות ומחלות נשימתיות, עולה כי צריכת תפוחים מעניקה תכונות של הגנה. לעת עתה הראיות הן ברמת קשרים בלבד, ויש צורך במחקרי התערבות מבוקרים היטב על מנת לאשר ולבסס מנגנון סיבתי שבו תפוחים עשויים לקדם את בריאות הריאה.
תפוחים ומחלות לב ושבץ
ממחקרים שנעשו בפינלנד עולה, שאכילת תפוחים קשורה עם סיכון מופחת ללקות בשבץ. החוקרים בדקו את רישומי התזונה של 9,208 גברים שהיו נתונים במעקב במשך 28 שנה. תצרוכת תפוחים נמצאה כקשורה בסיכון מופחת ללקות בשבץ. גברים ונשים, שצרכו בממוצע 71-54 גרם תפוח ליום (כמות השווה ל ½ עד ¾ תפוח קטן), הציגו סיכון מופחת בשיעור של כ40%- ללקות בשבץ בהשוואה לנבדקים שאכלו כמות קטנה יותר של תפוחים או לא אכלו תפוחים כלל.
לסיכום
מהנתונים ומהמידע המצטבר עולה, כי תפוחים קשורים למגוון יתרונות בריאות אפשריים. הוכח כי החומרים המזינים והחומרים הטבעיים המצויים בתפוחים משפיעים על מספר תהליכים ביולוגיים, הידועים כקשורים להתפתחות ולהחמרה של מחלות בבני אדם. מחקרים בקנה מידה קטן העלו כי תפוחים מעכבים תהליכים אלה בגוף החי. נדרש מחקר נוסף על מנת לאשר השפעות אלה ולהבהיר את המנגנונים שבאמצעותם תפוחים עשויים להשפיע על בריאות בני האדם.
רינונים
הוסף תגובה