בייגלה (בעברית; שְׁלוֹבִית) הוא חטיף אפוי, אשר משוזר לתוך צורה של לולאה. הבייגלה עשוי מקמח חיטה ומשמרים, לרוב בתוספת מלח או שומשום. על פי ויקיפדיה מהיסטורית הבייגלה לפי מקורות רבים, מקור הבייגלה בדרום גרמניה (שם הוא נקרא; “בְּרֶצֶל”), אחרים טוענים שהוא מגיע מחבל אלזס שבגבול בין צרפת וגרמניה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’מתכונים כאן ישראל | אתר המתכונים של כל המדינה’ ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
█ בייגלה אמריקאי, ישנם מספר סיפורים אודות מקור צורתו של הבייגלה
יש הטוענים שמקורו בימי הביניים, אחרים – בתקופת רומא העתיקה או אפילו הקלטים. לפי הספר “היסטוריה של מדע וטכנולוגיה” המציא את הבייגלה נזיר איטלקי בשנת 610 לספירה, כ-פרס לילדים שלומדים תפילות.
הוא קרא לרצועות הבצק האפוי, שמקופלות בצורה של ידיים שמחזיקות את החזה, פרסטיולה (“פרס קטן“).
ישנם מספר סיפורים אודות מקור צורתו של הבייגלה. לפי אגדה אחת, אופה שהורשע בגניבה, קיבל את ההזדמנות לבטל את גזר הדין אם יוכל ליצור לחם שדרכו ניתן לראות את השמש שלוש פעמים; האופה הפך את הבצק לבייגלה לפני האפייה.
לפי סיפור אחר, הצורה מסמלת את מיקום הידיים של נזיר בתפילה, ושלושת החורים מייצגים את השילוש הקדוש בנצרות. סמל עם שלוש טבעות היה גם סמל ישן לסמן המאפייה בגרמניה, אך לא ניתן לדעת אם הסמל הופיע לאחר המצאת הבייגלה או לפניו.
במאה ה-18, מהגרים מדרום גרמניה הכירו את הבייגלה לצפון אמריקה ובעיקר לאזור פנסילבניה. מאפיות רבות קמו בפנסילבניה ומכרו בייגלים בתוצרת בית והפופולריות של המאפה, הלכה וגדלה.
בשנת 2003, מושל פנסילבניה, מר אד רנדל, הכריז, כי 26 באפריל יהיה “יום הפרעצל הלאומי“, כדי להוקיר את חשיבות הבייגלה להיסטוריית המדינה והכלכלה.
- 1 ק"ג קמח לבן מנופה
- 11 גרם שמרים יבשים או 30 גרם שמרים טריים
- 2 כפות סוכר
- 1 כף שמן זית
- 1 כף מלח,
- 560 מ"ל מים קרים.
- 3 ליטר מים רותחים
- 1 כף סודה לשתיה
- 2 כפות, סוכר חום או סילאן
- 1 ביצה טרופה מדוללת בכף מים או סילאן מדולל במים לפי הטעם
- לפזר מעל שומשום, פרג, מלח אטלנטי... (כל מה שאוהבים).
- מנפים את הקמח לקערה, מוספים את השמרים והסוכר ומערבבים. מוספים את שמן זית והמים ולשים כ-3 דקות עם וו לישה להכנת בצקים הדורשים לישה - בצק שמרים (לחמים, לחמניות, בייג׳לס, עוגות) במהירות איטית. מוספים את המלח וממשיכים ללוש עוד כ-5 דקות. מכסים ומניחים להתפחה כשעה. מוצאים את הבצק למשטח מקומח קלות ומחלקים ל-15 כדורים שווים. יוצרים בעזרת האצבע חור במרכז כל כדור ומרחיבים את החור בתנועות סיבוביות עד לקבלת צורת בייגלה. מחממים תנור ל-200 מעלות. מרתיחים את המים עם הסודה לשתייה והסוכר חום או סילאן בסיר רחב ושטוח. מכניסים את הבייגלים למים הרותחים, 2-3 בכל פעם. הופכים אחרי דקה-שתיים ומשאירים לדקה נוספת. מוציאים את הבייגלים בעזרת כף מחוררת ומניחים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפיה. מורחים ביצה טרופה ומפזרים; שומשום, פרג... אופים 5 דקות ומנמיכים את החום ל-180 מעלות. אופים עוד 15-20 דקות,עד שהבייגלה שחוּמים.
?מצרפת מתכון באהבה של 'בייגלה אמריקאי' משגע חוּשים?
הוסף תגובה