מוצאו של הפרי באזור הטרופי של דרום-מזרח אסיה, שם הוא נפוץ מאד כפרי מאכל. הוא הובא ארצה לראשונה בשנות השלושים. עשיר בוויטמינים A ו-C. ברפואה הטבעית משמש הפרי לטיפול ב; טחורים, פצעי פה, שיכרות, שיעול, חום מהצטננות, כאבי שיניים ואבנים בכליות.
הקרמבולה היא עץ פרי ממשפחת החמציציים – AVERRHOA CARAMBOLA הפרי קישוטי בצורת כוכב, בצבע צהוב-כתום. העץ יפה, קטן עד בינוני וגובהו כ-5 מטר. תדיר-ירק, המניב בשפע מגיל צעיר. ריבויו של הפרי בישראל מתבצע בעיקר בהרכבה על כנות שצמחו מזרעים.
מוצאו של הפרי באזור הטרופי של דרום-מזרח אסיה, שם הוא נפוץ מאד כפרי מאכל. הוא הובא ארצה לראשונה בשנות השלושים, אבל רק משנות השבעים החלו מגדלים מטעים רבים לניסיון.
העץ ניטע רק במקומות שאין בהם סכנת קרה, בעיקר באזור החוף אך גם בגליל העליון והמערבי. כיום, מגדלים קרמבולה בעיקר במקומות מוגנים ואפילו בבתי צמיחה מחופים, בסככות רשת או בחממות עקב רגישותו הרבה של העץ לרוחות.
קיימים טיפוסים וזנים שונים של קרמבולה, הנבדלים זה מזה בצבעם ובחמיצותם. עד הזמן האחרון, היה בארץ מבחר מצומצם ביותר של זני קרמבולה, בעיקר בטעם חמוץ עם מתיקות קלה. הנפוץ בהם הוא גולדן-סטאר.
לאחרונה, מובאים ונבחנים טיפוסים נוספים המיועדים לגידול ליצוא. הזנים הבולטים, כיום; קרי וגולדן סטאר.
בארץ הפרי מבשיל בעיקר בשני גלים, בסתיו ובחורף. עצים הגדלים בבתי צמיחה מבשילים פרי גם בעונות אחרות, הפרי מוכן לקטיף לאחר שקיבל צבע צהוב.
מישראל מיוצאים שני טיפוסים, המתוק בעיקר בתום הקיץ (ספטמבר-אוקטובר) והחמוץ מיוצא במשך תקופה ארוכה יותר, מאפריל ועד נובמבר. בסך הכל מיוצאים בין 15-20 טון פרי בשנה.
פרי הקרמבולה עשיר בוויטמינים A ו-C. ברפואה הטבעית משמש הפרי לטיפול ב; טחורים, פצעי פה, שיכרות, שיעול, חום מהצטננות, כאבי שיניים ואבנים בכליות.
בחיתוך הפרי לרוחבו מתקבלות פרוסות בצורת כוכב, המתאימות מאוד לקישוט עוגות, סלטי פירות וקוקטיילים.
פירות בשלים של זנים מבוררים טעימים למאכל טרי.
מוסיפים את הפרי, כשהוא מרוסק, למשקאות קרים, מכינים ממנו משקאות חריפים, ריבות וקרישים ומטגנים אותו בציפוי סוכר, לקישוט מנות חריפות רבות וצלחות קינוחים.
מיץ קרמבולה
המצרכים:
קרמבולה (מס’ יחידות לבחירה)
מים או מיץ אננס
אופן ההכנה:
רסקו את הקרמבולה וסננו את המיץ, הוסיפו מים או מיץ אננס לדילול ולהוספת טעם, הגישו קר עם קוביות קרח בכוס גבוהה מעוטרת בכוכב של קרמבולה.
סלט קרמבולה וברוקולי
המצרכים:
4 כוסות ברוקולי מבושל (לא רך מדי לא קשה מדי) ומקורר
1 כוס קרמבולה פרוסה דק
½ כוס צימוקים צהובים
½ כוס בצל אדום פרוס לטבעות
¼ כוס ערמונים פרוסים
¼ כוס יוגורט דל שומן
¼ כוס מיונז ללא שומן
1 כפית (או לפי הטעם) מיץ לימון סחוט טרי
אופן ההכנה:
ערבבו את חמשת המצרכים הראשונים יחד בעדינות. את היוגורט, המיונז ומיץ הלימון בחשו יחד בקערה נפרדת עד לקבלת בלילה במרקם אחיד, צקו את הרוטב על הסלט, כסו וקררו לחלוטין לפני ההגשה.
קרמבולה לוהטת על גלידת יוגורט וניל
המצרכים:
(ל-4 מנות)
2 קרמבולה חתוכות ל-8 כוכבים כל אחת
1 כף מיץ לימון סחוט טרי
1 כף סוכר חום
2 כוסות יוגורט וניל ללא סוכר וללא שומן
אופן ההכנה:
מקם את רשת הגריל במרחק של 6 אינצ’ ממקור החום. סדרו את כוכבי הקרמבולה על נייר אפייה או נייר אלומיניום, פזרו מעל את מיץ הלימון והסוכר החום. אפו עד שהסוכר מתחיל להשחים כ-2 עד-3 דקות.
בינתיים, חלקו את גלידת היוגורט ל-4 קעריות הגשה, והניחו על כל אחד את הקרמבולה הלוהטת מהגריל והגישו מיד.
___________
המתכונים הובאו על ידי חברת המערכת שולי סונגו.
כותב המאמר בנושא פרי הקרמבולה הוא רפי גמסון- ממרכז איכות והסמכה, השירותים להגנת הצומח ולביקורת.
הוסף תגובה