משרד הבריאות הוציא הנחיות לשימוש בביצים בבתי החולים, כל הדרכים לזהות ביצה טרייה? הטיפול נכון בביצים.
על-פי משרד הבריאות: “ביצים מהוות מזון איכותי בעל ערך תזונתי ולהן מקום חשוב בתפריט היומי, אך, כמו בכל מוצר אחר, כדי להבטיח ולמנוע זיהומים במזון יש לדאוג לכל שלבי הטיפול הנאותים בביצים”.
101X133beza_03.jpg
ההנחיות כוללות את התחומים הבאים: רכישת ביצים, הובלת ביצים ואחסונן, טיפול בביצים, בישול ביצים לאוכלוסיה ב”קבוצות סיכון”, הגשה של ביצים ושימוש בביצים קפואות ובאבקת ביצים.
ניתן למצוא את ההנחיות במלואן באתר משרד הבריאות:
טיפול נכון בביצים
1. אין לקנות ביצים ללא סימון או לקנות ביצים סדוקות או שבורות
2. יש לאחסן אך ורק במקרר
3. ניתן להשתמש כ-30 יום מתאריך הקניה
4. אסור לשטוף ביצים השטיפה עלולה לגרום לחדירת חיידקים דרך הקליפה.
5. יש למנוע מגע בין ביצים שבושלו לביצים שלא בושלו
6. מאכלים המכילים ביצים שלא עברו בישול יש לאחסן תמיד במקרר עד השימוש בהם (מוס מיונז קרמים)
7. אין לקנות ביצים בשווקים פתוחים או החנויות לא ממוזגות
ביצה שטופלה לא כראוי עלולה לגרום להתפתחות חיידק “הסלמונלה” שעלול להתפתח בקליפת הביצה או החלבון ולגרום למחלה בדרכי העיכול, המחלה מלווה בחום גבוה הקאות ושלשולים.
עוד טיפים באדיבות מועצת ענף הלול:
איך מזהים ביצה טרייה?
אפשר לזהות ביצה טרייה או לא טרייה בשתי דרכים:
א. בביצה שלמה – בקליפתה;
ב. בביצה פתוחה – שלא בקליפתה.
ציפה במים של ביצה בקליפתה מניחים את הביצה בכלי שבו מים ובוחנים:
ביצה טרייה – נחה בצורה מאוזנת על תחתית הכלי.
ביצה פחות טרייה – החלק הרחב של הביצה מתחיל להתרומם, והחלק הצר מונח עדיין על תחתית הכלי.
ביצה לא טרייה – הביצה כולה צפה במים במצב מאונך, כאשר החלק הרחב כלפי מעלה.
ביצה ישנה/פסולה למאכל – הביצה צפה במים במצב מאונך, כאשר החלק הרחב בולט מחוץ למים.
הסבר למצבי הציפה השונים:
לאחר ההטלה, נוצר בחלק הרחב/הפחוס של הביצה תא אוויר, ההולך וגדל עם הזמן ועם הטמפרטורה. ככל שהביצה מתיישנת יותר ומצויה בטמפרטורה גבוהה יותר, כן גדל גם תא האוויר. תא האוויר, משמש כמצוף והשינויים במצב הביצה במים נגזרים מגודלו.
ביצה פתוחה (ללא קליפה) שוברים את הביצה ושופכים את תוכנה על צלחת שטוחה:
ביצה טרייה – נשארת צפופה על שטח קטן של הצלחת. החלמון בה גבוה, החלבון גבוה, ותא האוויר בקליפה קטן.
ביצה פחות טרייה – מתפשטת יותר על הצלחת. החלבון בה פחות סמיך ונמוך יותר, החלמון נמוך יותר, ותא האוויר בקליפה גדול יותר.
ביצה ישנה מאוד – מתפשטת על-פני שטח נרחב. החלבון מימי ונמוך מאוד, החלמון נמוך עם קמטים במעטפת, ותא האוויר בקליפה גדול מאוד. ביצה כזו אינה ראויה למאכל.
עוד על ביצים:
אמבט חם עוזר לטהר את הביצים
מתכוני ביצים:
סלט ביצים וכרישה בווינגרט
ביצים אפויות עם זוקיני
בוריק עם ביצה
הוסף תגובה