הפרי הקסום הודות לטעם, העסיסיות והארומה – קבלו את האגס
מי אינו אוהב את הפרי המתוק והעסיסי, בעל הצורה האופיינית והמיוחדת, שנקשרו לו כתרים ודימויים כה רבים”.
agasim_215_01.jpg
ציון הדרך למיפנה ביחס ובתודעה לאגס, החלה לפני כשנתיים, כשבטקס חגיגי בראש-פינה, נערך טקס השקת המותג “אגס ישראלי”. מיתוג ה”אגס הישראלי”, התאפשר הודות לשיפור משמעותי שחל בשנים האחרונות באיכות הפרי המשווק ובשל בצורך להבדילו מאגסים מיובאים, שאין תוכם כברם.
יבול האגסים לפני כשנתיים, עמד על כ-28,000 טונות, היקף שאמור לספק את צריכת האגסים השנתית בישראל. 15,000 דונם אגסים נטועים בישראל, בעיקר בצפון הארץ. אזורי הגידול העיקריים הם אזור ראש-פינה, בקעת קדש ודרום רמת הגולן. הגובה והטמפרטורות הקרירות, מספקות תנאים אופטימלים לגידולו באזורים אלה.
בשל עסיסיותו, נוהגים לקשור את האגס לפירות הקיץ, אך אגסים יש כל השנה. הזנים העיקריים הגדלים בישראל, הם ספדונה וקוסצ’יה, זנים נוספים הם ספדוצ’ינה וג’נטיל. בסקר איכותי, שיזמה לאחרונה, מועצת הפירות, מנו הצרכנים את יתרונותיו של האגס: עסיסי, מתוק, בעל קליפה רכה הניתנת לאכילה, רך ומתאים לילדים ואינו משמין.
הגודל המועדף על הצרכנים הוא פרי גדול עד בינוני. המשתתפים הביעו את העדפתם לתוצרת המקומית, לאגס הישראלי, על פני אגס מיובא, הודות לטעם, העסיסיות והארומה.
האגס, הוא ממשפחת השושניים, וצבעם של הזנים בישראל הוא ירוק או צהוב. אגס מכיל סיבים תזונתיים ועשיר באשלגן ובריבופלאבין (B12), ובזכות זה ידוע גם כפרי מזין, מלבד היותו טעים, עסיסי וארומתי.
קוטפים את האגסים כאשר הם כמעט בשלים, אך ניתן לשומרם תקופה ארוכה בקירור מבוקר.
מקורם של האגסים מאירופה ומאסיה. הזנים המתורבתים הראשונים נבחרו ממיני בר בתקופות הפרה-היסטוריות. בתקופת ימי הביניים המאוחרות, מוזכרים באיטליה, 232 זנים של אגס, באנגליה נודעו בשנת 1842, יותר מ-700 זנים, וב- 1860, הזכיר הסופר האמריקאי, פילדס, 850 זנים. ארצות הגידול העיקריות הן: איטליה, ארצות הברית, סין, גרמניה המערבית, יפן, צרפת וספרד.
חלק ניכר מיבול האגסים, בעולם משמש לשימורים, מיצים, לפירות מיובשים, לשיכר, למשקאות חריפים, לריבות ועוד. האגס הישראלי, נאכל ברך כלל טרי, אך הוא מתאים גם לאפייה, לעוגות, ללפתנים ולסלטים.
אם יש לכם חשק לאגסים – למתכוני אגסים – לחצו כאן
לטיפים בנושא אגסים – לחץ כאן
* בתמונות המוצגות בנושא האגס, מדגמנת: מעין שגב – מצוות “פירות הגולן” עם אגסים טריים, מוכנים לשיווק.
הוסף תגובה