Home » הזרקת מים לבשר – השכר והעונש
בשרים | Meats

הזרקת מים לבשר – השכר והעונש

בעשור האחרון, הופיעה בשוק הבשר בישראל תופעה יחודית, הוספת מים לבשר בהזרקה ומכירת בשר זה תחת הכותרת “בשר מעובד”
RAWMEAT_180_001.jpg
לראשונה, הובא הנושא לידיעתי במכתב ששגרה גברת י.כ. מפרוזדור ירושלים בשנת 1988 למשרד המסחר והתעשיה בה היא מאשימה את יצרני הבשר בהונאת הציבור על ידי הזרקת מים לבשר (המכתב שמור במערכת).

עד מהרה התברר שהתופעה היא נרחבת בהרבה מהמשוער, הוקמו חברות שהתמחו בהפשרת בשר קפוא מיבוא, הזרקתו בתמיסות שונות של נוזלים והקפאתו מחדש.

בשר זה נמכר בראשית דרכו כבשר קפוא רגיל ללא ציון כל תוספת ליד שם הנתח, בשלבים אלו החלה התעוררות של הציבור לנושא הופיעו מספר כתבות בעיתונות הכתובה, בהם הוקעו העוסקים בהזרקת המים אולם מזריקי המים לבשר לא נואשו ואף העלו את הטענה, כי מהזרקת המים מתפרנסות כ-2000 משפחות בישראל וכתוצאה מאיסור הזרקת המים תקופח פרנסתם, כפי שנראה להלן – פרנסה לא רעה כלל ועיקר.

הנושא נדון פעמים מספר בועדה הוטרינרית המייעצת למשרד הבריאות – שירות המזון הארצי וחברי הועדה הביעו דעתם שיש לאסור את הזרקת המים לבשר גלמי.

הציוד המשמש להזרקת מים בבשר הינו יקר ביותר מדובר במזרק אוטומטי המשמש ברגיל להזרקת תבלינים לחומר גלם להכנת נתחי בשר מתובלנים ו/או מעושנים ומטופלים תרמית מוצר הידוע בישראל כ”פסטרמה” ובשמות אחרים במקומות אחרים בעולם ובציוד לוואי אחר המשמש לעיסוי הנוזלים בתוך הנתח (`טמבלר`), שני פריטי ציוד לגיטימיים לחלוטין אולם למטרות אחרות.

לפיכך, האפשרות של איסור החזקת ציוד להזרקת מים לבשר במפעלים, שנדונה בישיבות הועדות המיעצות למשרד הבריאות לא נמצאה כרלבנטית. לעומת זאת אפשר המחוקק להזריק נוזלים לבשר גלמי שאינו מיועד לטיפול תרמי ברמה שלא תעלה על 10% ממשקלו הכולל של הבשר ובתנאי שהוספת המים תוצהר על גבי תוית המוצר שיכונה מכאן והילך “בשר מעובד”.

Yitskhak_Klinger_100_01.jpg

בשיחות שקיימתי עם מספר גורמים בענף הבשר, הוברר, שאין כל אפשרות להזריק מים ברמה של 10% פשוט הציוד אינו מאפשר הזרקת כמות כל כך נמוכה של מים. יתרה מכך, הוספת מים ברמה נמוכה נמוכה מ-30% הינה מאד לא כלכלית ואינה מאפשרת החזר הון על הציוד היקר המשמש להזרקת המים.

בשלב זה, הוזמנו מספר גורמים כולל הח”מ לישיבות בועדה לפניות הציבור בכנסת. בישיבות אלו הייתה השתתפות רבתי של מזריקי המים לבשר (מהל) ומספר מצומצם של נציגי הרשויות – משרד הבריאות, משרד החקלאות, נציגי הסתדרות הרופאים הוטרינרים, מרכז השלטון המקומי והארגון להגנת הצרכן.

הדיעה הכללית של נציגי הרשויות וחברי הכנסת הייתה שהזרקת מים לבשר מהווה הונאת הצרכן ויש לאסור הזרקת מים לבשר. בשלב מסויום ביקש יו”ר הועדה לפניות הציבור בכנסת מאסופת מהל שהופיעה לישיבה בכנסת – “החוק מתיר לכם להזריק מים לא יותר מ 10% אז תשמרו על אותם 10%!”

בתגובה לכך, ענה לו אחד המזריקים: “אני מזריק 80% נראה אותך עושה לי משהו!”.

אחת הבעיות המרכזיות הינה חוסר האפשרות לבדוק לאשורו בישראל את כמות המים שהוספה לבשר, המחוקק קבע מהו היחס הנכון מים/חלבון בנתחי בשר דבר שניתן לבדיקה בנקל במעבדות בישראל. אולם אין דבר פשוט יותר מאשר להוסיף בהזרקה חלבון בכדי להטות את היחס ולזכות ברווח כתוצאה מהוספת המים ולעמוד בדרישות החוק.

בשלב זה, נערכה בדיקה שמומנה על ידי הרשות להגנת הצרכן של דוגמאות בשר מוזרק במעבדות המכון למחקר בבשר בקולמבך – גרמניה. התוצאות לא הפתיעו את עורכי הסקר, בשום מקרה לא נמצאה כמות של מים מוספים העומדת בדרישות החוק 10%.

בישיבה האחרונה, של הועדה לפניות הציבור בכנסת אליה הוזמנו נציגי מהל הסכימו אפילו נציגי מהל להפסיק את הזרקת המים בתנאי שתוחזר להם ההשקעה הכספית ברכישת הציוד היקר.

יש לציין, כי מסביב לנושא הזרקת המים לבשר התפתחה טכנולוגיה רחבה ביותר שמטרתה להצמיד את המים המוזרקים לבשר כך שלא יופרשו בהפשרת הבשר וחמרים אחרים שנועדו לשמש משפרי צבע ו/או תכונות אחרות שנעלמו מהמוצר עקב הטיפול בהוספת מים.

טענת מהל, שהציבור רוצה את המוצר “בשר מוזרק במים” עקב שיפור טעמו וריכוכו משום שהבשר הקפוא המיובא אינו באיכות טובה, הוזמה באותה ישיבה בכך שמאז 1995 יבוא הבשר הוא בידיים פרטיות ויבואני הבשר שאיכותו תלויה אך ורק בהם הם גם יצרנים המזריקים מים לבשר.

התמריץ להזריק מים לבשר מובן ביותר כאשר בוחנים את מחירי הבשר כפי שהם מוצעים לציבור בחנויות המרכולים.

כאשר בוחנים את המקפיאים למכירת בשר בסופרמרקטים רואים תופעה מענינת, רוב המוצרים הנמכרים `עם תוספת של 10% מים “אינם ניתנים לזיהוי כנתחים אמיתיים של בשר אלא בשמות יצירתיים מאד כיד דמיונם המפותח של יצרני מהל.

שני מוצרים הניתנים לזיהוי בקלות “כתף מרכזי” ו-“פילה מדומה” מופיעים באותו המקפיא ומיבוא של אותה החברה כאשר הבשר הגלמי נמכר במחיר של במחיר של 19.90 ש”ח לק”ג בעוד שהנתח עליו מוצהר “בתוספת 10% מים מוספים” נמכר במחיר של 34.90 ש”ח לק”ג.

מדובר בתוספת מחיר נטו של 75% עוד לפני חישוב תוספת המשקל כתוצאה מהזרקת המים שיכולה לנוע כאמור לעיל מ-30% ומעלה. מגדיל לעשות גדול מזריקי המים לבשר שהכיתוב על גבי האריזות “בתוספת 10% מים” מופיע באותיות שחורות על רקע כחול כהה דבר הדורש כישורי ראיה מיוחדים.

תופעה נוספת שמופיעה במרכולים בעת האחרונה, היא מכירתו לציבור של בשר קפוא שהופשר ונארז בוקואום ב`בשר קפוא מופשר מיושן`. פרט להיבט הטכנולוגי שלא הוכח לאשורו קיים היבט הונאת הצרכן, בשר קפוא מיושן נמכר ברשתות השיווק במחיר של בשר טרי, דהיינו 55.95 ש`ח לק`ג, הפרש נטו של 300%. הציבור הרחב אינו מבחין בהבדל בין בשר טרי ובין בשר קפוא שהופשר.

קוראינו יכולים בקלות לאמוד את השכר הכרוך בהזרקת מים בבשר, מהו העונש?

* בצילום למעלה משמאל הכותב ד”ר יצחק קלינגר.

* הדברים מובאים באדיבות אתר מועצת הבקר

No votes yet.
Please wait...

אודות הכותב

כתב מתכונים כאן ישראל

כתב מתכונים כאן ישראל, הוא חבר מערכת ו/או מידע שהובא / נשלח על ידי פרטיים ואו מוסדות ואו על ידי כותב שבחר להישאר בעילום שם ונבדק לפני פרסומו על ידי מערכת האתר. פניות בדואר האלקטרוני אל כתב אתר כאן נעים: kanisrael2018@gmail.com

הוסף תגובה

Click here to post a comment

About Author

ליהי לולו קרויץ

בלוגרית אפייה ובישול ערוץ ביוטיוב 'מטבח בקלי-קלות'.

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

  • Roogan - Podcast Theme
  • Toucan - WooCommerce theme for WordPress shop
  • Megaphone - Podcast WordPress Theme
  • Johannes - Personal Blog Theme for Authors and Publishers
  • Opinion - Magazine WordPress Theme
  • Trawell - Travel Blog WordPress Theme
  • Pinhole - Photography Portfolio & Gallery Theme for WordPress
  • Typology - Minimalist Blog & Text Based Theme for WordPress
  • Gridlove - News Portal & Magazine WordPress Theme

View more

Calendar

יוני 2025
א ב ג ד ה ו ש
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments

    RSS Meks Blog

    • How Adding Slack Bot Boosted Our Culture of Appreciation יולי 3, 2024
      Sweet Kudos is a Slack bot that enhances employee recognition, rewards, and celebrations within your team. It empowers team members to express gratitude and appreciation effortlessly by giving virtual Kudos. The post How Adding Slack Bot Boosted Our Culture of Appreciation appeared first on Meks.
      Dusan Milovanovic
    • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 ספטמבר 15, 2021
      Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
      Dusan Milovanovic
    • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) יוני 16, 2021
      Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
      Dusan Milovanovic
    • How to use (and why) WordPress sitemap plugin מרץ 1, 2021
      Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
      Ivana Cirkovic
    • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] ינואר 18, 2021
      You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! נובמבר 23, 2020
      Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? ספטמבר 10, 2020
      Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide אוגוסט 15, 2020
      Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings יולי 16, 2020
      Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic
    • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference יוני 9, 2020
      Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
      Ivana Cirkovic

    Text

    Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

    Archives