
משרד החקלאות ופיתוח הכפר פרסם אתמול (שלישי, י”ד בשבט התשע”ח) ערב ט”ו בשבט את תוצאות הסקר השנתי לשימוש חורג בחומרי הדברה בתוצרת צמחית טרייה, המבוצע מדי שנה על ידי המשרד בפירות וירקות הנדגמים בשדות ובבתי האריזה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
אנשי משרד החקלאות ופיתוח הכפר, אומרים, כי מממצאי סקר 2016, הם עדים לעלייה נוספת באחוז הדגימות התקינות, העומדת כיום על כ-89%, (מתוכן 48%, נמצאו ללא שאריות חומרי הדברה כלל (לשם ההשוואה, במהלך השנים 2015 ו- 2014, נמצאו 88% ו- 85% דגימות העומדות בתקן בהתאמה).
בשנת 2016, נבדקו 500 דוגמאות תוצרת טרייה של 50 זנים ירקות ופירות בפריסה ארצית.
רובן המוחלט של תוצאות הבדיקות תקינות. במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, מדגישים, כי כמחצית מהחריגות (5% מתוך 11% חריגה) נמצאו כחריגות ברמה נמוכה עד מאוד, ונבעו, ככל הנראה, בין היתר מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים, רמות סף של רגישות המכשור האנליטי המזהה חריגות אפסיות ועוד.

בכמחצית מן החריגות הנותרות (26 מקרים), נמצאו חריגות ברורות שגררו חקירה של מפקחי משרד החקלאות (פיצו”ח) לנסיבות האירוע, שהובילו בחלקן לקנסות מנהליים.
יודגש, כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות, משמעות החריגות היא שימוש ב’חומרי הדברה’ הנעשה בניגוד להנחיות המשרד ל”חקלאות נאותה“.
מנהלת אגף דוברות, תקשורת והסברה של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, הגב’ דפנה יוריסטה, מסרה ואישרה לפורטל כאן ישראל | כאן נעים, כי; ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו.
מתוך הממצאים, עולה, כי לא נמצאו חריגות כלל (שיעור חריגה 0%) ב-אבטיח, אננס, בטטה, בצל (יבש וירוק), חציל, כרוב, כרוב סיני, ליצ’י, מלון, מנגו, מנטה, משמש, פפיה, ארטישוק, קישוא, רוקולה, שום, שומר, תירס , תמר, תפוח, תפוח אדמה.
שיעורים בעלי חריגה גבוהה נמצאו ב-דובדבן, תבלינים, תות שדה וב-צנונית. אלו מעידים על כמויות של שאריות חומרי הדברה גבוהות מהמותר בחוק, או שמדובר בשימוש בחומרים שאינם מורשים בשימוש.
▼מחצית מסוגי הדגימות היו ירקות, ומחצית כללו: פירות, הדרים ותבלינים, כפי שמפורט בטבלה;
אזור | מס’ דגימות |
הדרום | 87 |
חדרה והשרון | 84 |
המרכז | 52 |
הערבה | 113 |
הצפון | 164 |
▼ נצפתה ירידה בשיעור הדוגמאות החריגות בחלק מהגידולים;
הגידול | אחוז הדוגמאות החריגות בשנת 2015 | אחוז הדוגמאות החריגות בשנת 2016 | הגידול | אחוז הדוגמאות החריגות בשנת 2015 | אחוז הדוגמאות החריגות בשנת 2016 |
עגבנייה | 8% | 3% | מלפפון | 33% | 10% |
תפוח עץ | 19% | 0% | חציל | 8% | 0% |
מלון | 24% | 0% | קישוא | 30% | 0% |
אפרסק | 30% | 8% | כרפס | 80% | 10% |
יודגש, כי מחצית מהחריגות שהתקבלו, נבעו עקב הימצאות שאריות של חומרים האסורים בשימוש עבור הגידול שנבדק, אבל לא אסורים בשימוש בחקלאות.
שר החקלאות, חבר כנסת אורי אריאל, אמר בתגובה, מממצאי סקר 2016, כי; “משרד החקלאות פועל באופן מתמיד לצמצום חומרי ההדברה בתוצרת החקלאית במטרה לתת לציבור תוצרת טרייה ובריאה, אנו קוראים לציבור בעיקר לקראת ט”ו בשבט – צרכו פרי “פרש” במקום פרי יבש“.
הוסף תגובה