הוא נחשב לדג (יחסית דג גדול) הגדל גם בבריכות של מים מליחים ונפוץ מאוד בתרבות הקולינרית של מדינות, כמו; תאילנד, וייטנאם, מלזיה, אוסטרליה, (כמובן), טאיוואן ואחרות. הוא קרוי; ברמונדי (Barramundi) הוא דג ש”עלה” לארץ הקודש ישראל מאזור אוסטרליה ודרום מזרח אסיה.
■ רוצים עוד עדכונים? הצטרפו ל’כאן ישראל | כאן נעים | אתר החדשות המקומיות של כל המדינה ב’פייסבוק’ או ב’טוויטר’.
‘דג עם קשקשים גדולים’ זהו למעשה מקור השם; “ברמונדי” שנגזר מן התרבות האבוריג’ינית ביבשת אוסטרליה. יודעי חיך ואניני טעם מסנגרים עליו כדג שנחשב איכותי וטעים במיוחד וזוכה לביקוש גבוה מאוד בשווקי המזרח הרחוק.
‘ארגון מגדלי הדגים בישראל’ יודעים לספר, כי לאחר תהליך מחקר שארך מספר שנים, ישראל, היא, ככל הנראה, המדינה היחידה שהצליחה להגיע לגידול ורבייה של הברמונדי מחוץ לאזור המוצא שלו.
במהלך ה”עלייה” שלו לארץ ישראל, התאקלם הברמונדי היטב וביצע הסתגלות למי בריכות דגים וכיום הוא גדל בבריכות דגים מפוקחות בקיבוצים; ניר דוד ו-מעגן מיכאל.
הברמונדי, דג בעל ערך תזונתי ובריאותי גבוה במיוחד. הוא מכיל כמות גבוהה של חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, עשיר בחומצות אמינו ומהווה מקור מצוין לחומצות שומן מסוג אומגה 3.
יצוין, כי כ-20% מחומצות השומן בגופו של הברמונדי מקורם בחומצת שומן מסוג אומגה 3, הנחשבת לחומצה חיונית לגוף האדם וכזו שהגוף אינו מייצר אותה בעצמו – אלא נדרש לקבל אותה ממקורות חיצוניים.
לחומצות השומן תפקיד חשוב בתפקוד המוח, צמיחה והתפתחות מהשלב העוברי ועד לגיל השלישי. לחומצות השומן, תרומה משמעותית במניעת מחלות לב, סרטן ודלקת פרקים. בנוסף, הן תורמות לשיפור תפקוד המוח, ואף מסייעות בבעיות קשב וריכוז.
בשרו של הברמונדי לבן ובעל מרקם וטעם עדינים מאוד. הוא נחשב לאחד מהדגים המשובחים הנמכרים בישראל ומכיוון שהוא משתלב היטב במגוון דרכי הכנה וטעמים, הוא הופך להיות יותר ויותר פופולרי בקרב חובבי הדגים בארץ.
דג ברמונדי, מכיל מעט עצמות, הניתנות לשליפה בקלות, ולכן הוא ידידותי גם לילדים. אז מה עושים איתו? ל‘ארגון מגדלי הדגים בישראל’ התשובות; על גריל, תנור, סביצ’ה רעננה, או בסיר חריימה לוהטת? הכל אפשרי.
█ ברמונדי שלם בגריל ברוטב צ’אטני עשיר בעשבי תיבול
█ מצרכים;
- שני דגי ברמונדי שלמים ונקיים
- 6 כפות שמן זית
█ להכנת הצ’אטני;
צ’אטני מעין ממרח או מטבל שמשמש כתוספת טעם מרוכז (בדרגות; חריף, מתוק, חמוץ) ומוסיף גוון לארוחה.
- צרור כוסברה
- חצי צרור נענע
- חצי פלפל צ’ילי חריף ללא הגרעינים (ניתן לשנות את הכמות לפי הטעם ורמת החריפות הרצויה)
- מיץ מלימון אחד
- 4 ס”מ של שורש ג’ינג’ר
- 4 כפות שמן זית
- מלח
█ אופן ההכנה;
לחמם תנור ל-220 מעלות.
לחרוץ 3 חריצים אלכסונים לאורך כל דג, משני הצדדים.
למרוח את הדגים עם 3 כפות שמן זית ולבזוק מעט מלח ופלפל שחור.
לצלות את הדגים בתנור במשך כ-20 דקות.
בזמן שהדגים בתנור, יש להכניס את מרכיבי הצ’אטני למעבד מזון (או לכלי של בלנדר מוט) ולעבד עד לקבלת רוטב חלק ואחיד במרקם של פסטו (שימו לב שלא יהיה לא נוזלי מדי). לטעום ולתקן תיבול לפי הצורך.
להניח את הדג האפוי על צלחת הגשה ולצקת מהרוטב על החריצים של הדג.
█ פילה ברמונדי בליווי סלסת צ’ילי ובצל ירוק
█ מצרכים;
- 4 נתחי פילה ברמונדי עם העור
- צרור בצל ירוק
- 2 שיני שום
- 4 כפות שמן זית
- פלפל צ’ילי (לפי הטעם)
- מלח (לפי הטעם)
█ אופן ההכנה;
לפרוס דק את הבצל ירוק, שום והצ’ילי
לחמם שמן זית במחבת ולטגן השום והצ’ילי במשך כ- 2 דקות, עד להזהבה קלה בלבד של השום.
להוסיף את הבצל ולטגן 2-3 דקות עד לריכוך הבצל.
להסיר מהכיריים, לתבל במעט מלח ולשמור בצד.
באותה המחבת לטגן במעט שמן את הדג תחילה כשצד העור כלפי מטה ולאחר 2-3 דקות להפוך ולטגן את הצד השני. להעביר את הדג המוכן לצלחת ולצקת את הסלסה מעל.
Recent Comments