אם מה שאתם אוכלים יכול לגרום לכם לכאב ראש אתם כנראה נכללים במיליונים הסובלים ממיגרנה, תהיו בוודאי מעוניינים לתת מבט מקרוב לא רק על סגנון חייכם, אלא גם על התזונה היומית שלכם.
נהלו יומן כדי למצוא את הגורם למיגרנה
הרופאים יודעים, כי מזונות מסוימים יכולים לגרום למיגרנה, במיוחד באנשים הסובלים מהתקפי מיגרנה. מחקר שנערך לאחרונה אודות 309 סוגי כאב ראש, מגלה, כי שליש מהמזונות שנבחנו כגורמים למיגרנה מכילים משקאות אלכוהוליים, שוקולד וגבינה, שהם הגורמים המשותפים.
אך לדברי ד”ר פרד פריטג, השותף במרפאת Diamond Headache שבשיקאגו, גורמים אלו אינם העיקריים בגרימת מיגרנות. רק כ20% מהמיגרנות נגרמות ע”י קופאין, בעוד אנשים מסוימים רגישים למזונות עצמם, אחרים נתקפים במיגרנה מתוספי מזון כגון; מונוסודיום גלוטומט (חומצה אמינית המשמשת לתוספת טעם ושימור המזון), או לאַסְפַּרְטֵיְם (סוג של ממתיק מלאכותי).
מזונות מסוימים יכולים לגרום לכם לכאב ראש
הקופאין ידוע כגורם של הרבה סוגים של מיגרנה. למעשה הוא הגורם מספר אחד אומר ד”ר פריטג, אם אתה שותה מעל ל – 200 מ”ג קופאין ביום (2 ספלי קפה), זה יכול להשפיע על הופעת המיגרנה.
מונוסודים גלוטומט הוא גורם משמעותי נוסף, ולעיתים אף חמקני, כיוון שלא תמיד הוא מופיע על מדבקות המזון בשמו אלא כתוסף טעם טבעי, עד כדי כך שזה מהווה ממש אתגר לזהות את המרכיב בתוויות המוצר אך גם הוא שחקן עיקרי במשחק.
בנוסף לקופאין ולמונוסודיום המזונות עשירים גם בחומצת אמינו נוספת הנקראת תריאמין, שגם היא יכולה לחולל מיגרנה, התריאמין היא מוצר לווי של חומצת אמינו אחרת, שלרוב נוצרת בתהליך של תסיסה,
כתוצאה מכך נוכחותה של החומצת האמינו הזו רבה בגבינות בשלות, בשמנת חמוצה, בבשר משומר כגון: נקניקים (פפרוני, סלאמי, נקניקיות) והרינג משומר וקותלי חזיר. במשקאות אלכוהוליים, כמו; יין ובירה, מספר סוגים של אגוזים ובמאפים על בסיס סויה וטופו.
כמו כן, האגודה הבינלאומית למיגרנות מזהירה, כי גם סוגים מסוימים של פירות וירקות כולל סוג מסוים של שעועית, פרי הדר, תאנים, צימוקים, פפאיה ואבוקדו, יכולים לחולל מיגרנה.
מה הקשר?
מחקרים רבים עדיין מנסים להתחקות אחר הקשר בין המזון למיגרנה, אך עולה, כי לחומרים כגון; קופאין ,מונוסודיום גלוטומט ותריאמין יש גורם ממריץ זהה, הגורם לכלי הדם במוח להתכווץ.
רופאים מעלים תאוריה לפיה אחת הסיבות לכך שאנשים מסוימים מפתחים מיגרנה כתוצאה ישירה מהמזון אותו הם צורכים היא כי יש להם חסר בגוף של אנזים הנחוץ כדי לסלק את התריאמין מהגוף, כך שלמעשה החומצה האמינית נשארת זמן רב יתר בגוף והשפעתה על הגוף מודגשת יותר.
מעניין הוא, כי המיגרנה מתחילה דווקא כשהחומצת האמינו יוצאת מהגוף כעין אפקט בומרנג. למעשה, מרווח הזמן שבין צריכת מזון מסוים לבין הופעת המיגרנה הוא כשעתיים לכל המוקדם ובין – 12 ל-18 שעות לכל המאוחר.
מזונות המכילים תוספים הגורמים להופעת מיגרנה יכולים לחולל את המיגרנה בזמן קצר מאוד כ-30 דקות, הזמן שלוקח לגוף להגיב לתוספים עצמם.
מזונות מונעי מיגרנה
לעומת זאת, מזונות מסוימים, מהווים אמצעי מניעה כנגד המיגרנה. למשל, מחקרים מגלים, כי מזונות העשירים במגנזיום, ובויטמין B, יכולים לסייע במניעת התקפי מיגרנה.
מסתבר, כי ויטמין B, מסייע לתאי המוח לצמצם את רגישותם לגורמים חיצוניים היכולים לחולל מיגרנה.
מזונות העשירים במגנזיום, ובויטמין B, יכולים לסייע במניעת מיגרנה
המינרל מגנזיום אף הוא מתגלה כבעל יכולת הגנה על תאי המוח, במיוחד אצל נשים, שגורם המיגרנות אצלן הוא הורמונאלי.
בין המזונות העשירים בויטמין B, נמנים כל בעלי העלים הירוקים (חסה, תרד, פטרוזיליה), דגנים, נבט החיטה, שעועית, דגים וביצים.
בין המזונות העשירים במגנזיום נמנים, כל הירקות העלים הירוקים, דגנים, אפונה, אגוזים וקטניות.
אם אתם סובלים ממיגרנות וחושדים, כי מקורה באחד המזונות שאתם צורכים, נהלו יומן כדי למצוא את הגורם למיגרנה שלכם. שימו לב גם לצרופי המזון לפני הופעת כל התקף. אתם צריכים להיות מודעים לכך שלעיתים לא מרכיב אחד אשם בכאב הראש אלא צרוף של מספר מרכיבים הבאים ממזונות שונים.
אומר ד”ר פריטג; “לדוגמא, הגיעה באחד הימים גברת מסוימת למשרדי אשר סיפרה, כי היא יכולה לאכול שוקולד והיא יכולה לשתות יין ואין הם גורמים לה למיגרנה אבל באם היא תצרוך את שניהם יחד הם יגרמו לה להתקף של מיגרנה”.
אתם יכולים לגלות, כי שינוי קטן בהרגלי האכילה שלכם, עשוי לגרום לכם לרווחה גדולה ולהפחתה מאוד משמעותית של התקפי המיגרנה.
קלי ג’ימס
לתשומת ליבכם: אין מידע זה המובא כאן מהווה תחליף לייעוץ או טיפול רפואי ומקצועי. רק הרופא שלכם, יכול לתת לכם יעוץ וטיפול. בכל צעד או בעיה אנא דאגו להתייעץ ברופא שלכם.
המאמר תורגם ע”י שולי סונגו והובא לראשונה באתר msn מאת קלי ג’ימס.
* קלי ג’ימס היא המחברת של “שינויים קטנים תוצאות גדולות” (“Small Changes, Big Results”) ושל עוד ספרים אחרים, בבעלותה מכון BodyWise Consulting, המשלב כושר גופני בתזונה נכונה ומספק מידע בריאותי לקהל רב ומגוון.