ספינג’ – ממאכלי מרוקו, סופגניה עם חור ללא ריבה או יותר מזה? ההבדל המהותי שמצאתי הוא כמות השמן שנספג, מן הסתם הסופגניה סופגת הרבה יותר! המתכון וההכנה פשוטים וההצלחה טמונה בבצק רך ועדין ככל הניתן (הרבה מים).
ספינג’ – סופגניות צפון אפריקאיות
ספנג’, הוא מאכל שמקורו ביהדות מרוקו אהוד גם גם בקרב העדה הלובית. שמו בא מלשון ספיגה. הספנג’, סופג לתוכו את רובו של שמן הטיגון, בדומה לסופגנייה. הספנג’, נראה כמו סופגנייה עם חור באמצע. הוא נאכל עם דבש או עם סוכר. את הספנג’ אוכלים בכמה אירועים:
בחג החנוכה, משום שנוהגים לאכול מאכלים מטוגנים בשמן.
מביאים אותו לתינוק כאשר יוצאת לו שן ראשונה. אצל יהודי צפון אפריקה כולל יהדות לוב, נהוג שלמחרת החתונה, כשהחתן והכלה מגיעים לבית ההורים, מקבלים את פניהם בכפית דבש, ולאחר מכן מגישים את הספנג’ עם דבש וכוס תה.
ספנג’ (ספינג’, ספינז’), הוא מאכל שבעבר היה מאוד אהוב על הילדים במרוקו. בעת הליכתם למוסד הלימודים, היו עוצרים אצל המוכר ומקבלים את הספנג’ מושחל על חוט מעץ הדקל.
מצרכים:
חצי ק”ג קמח לבן
30 גר’ שמרים/4 כפיות שמרים יבשים/חצי שקית שימרית
חצי כוס סוכר
2 כפיות תמצית וניל/שקית סוכר וניל
מים פושרים, כוס וחצי בערך
שמן לטיגון עמוק
ההכנה:
לערבב את הקמח והסוכר, להוסיף את שאר המצרכים וללוש לבצק רך ועדין.
להניח לתפיחה כחצי שעה. לחמם שמן בסיר עמוק על אש בינונית, כך השמן לא נשרף, הספינג’ מוכן בתוכו ולא סופג טעם לוואי.
למשוך חתיכת בצק בקוטר 7-5 ס”מ, לקרוע חור במרכז ולטגן בשני הצדדים.
הספינג’ שוקע בשמן תחילה ולאחר תפיחה צף.
הטיגון עד קבלת צבע זהוב בהיר. להניח במסננת, לתת לשארי השמן לרדת.
להגיש חם, אפשר לפזר אבקת סוכר או לטבול בסירופ סוכר.
בתיאבון. חג שמח.
ספינג’ של חברת שמרית
מרכיבים ל-35 יחידות
1 ק”ג קמח
1 שקית שמרית
1 שקית משפר לאפיה ביתית
1 כף שטוחה מלח
שלוש ושלוש רבעי כוסות מים
שמן לטיגון
אבקת סוכר לפיזור
אופן ההכנה:
430_sfinz_01.jpg
מכניסים לתוך קערה קמח, שמרית, משפר לאפיה ביתית ומלח ומוסיפים את המים תוך כדי ערבוב. אין צורך במערבל.
בעזרת כף, מערבבים היטב (לפחות 5 דקות) עד לקבלת בלילה סמיכה וחלקה.
מכסים במגבת ומשהים לתפיחה במקום חמים כשעה. מתקבלת בלילה מאד רכה ותפוחה היטב.
בידיים משומנות, נוטלים חופן מהבלילה, יוצרים במרכז חור ומותחים בעדינות לקבלת צורת עיגול גדול. (לשים לב, העיגול אינו אחיד בצורתו מאחר והבצק רך מאד – כמעט נוזלי לאחר התפיחה).
מטגנים בשמן עמוק רותח משני הצדדים עד להזהבה. הבצק תופח מאד במהלך הטיגון.
בוזקים אבקת סוכר ומגישים חם.
צילום הספינג’ מתוך תקשוב דרום של משרד החינוך.