משתלות גבעת ברנר עורכות את התחרות הארצית לבחירת אלוף כובשי הזיתים בישראל – 11 בינואר 2008 ■ על תחרות כזו אומרים; ימשך הכיבוש! ■ ולסיום 2 מתכוני חימום
אליפות כובשי הזיתים בישראל במשתלות גבעת ברנר ב-11 בינואר 2008
משתלות גבעת ברנר, יקיימו ב-11 בינואר 2008 את אליפות כובשי הזיתים השלישית של ישראל, אירוע שהפך למסורת בקרב חובבי כבישת הזיתים. התחרות מיועדת לאנשים פרטיים שמכינים זיתים ביתים ותיערך השנה בסימן מתכונים של יהודים, ערבים ועדות שונות להכנת זיתים. התחרות הינה על טעמם של הזיתים ומעניקה לכובשים ולמבקרים אפשרות להיחשף ולהכיר טעמים חדשים של זיתים. הכובשים המנצחים, יזכו בפרסים של המשתלה.
בשנים האחרונות כבישת הזיתים הולכת ותופסת מקום מרכזי במסגרת תחביבי הפנאי. זהו חידוש ורענון של מסורת עתיקת יומין בקרב עמי אגן הים התיכון.
יותר ויותר ישראלים בוחרים לבצע כבישה עצמית של זיתים, אותם קטפו במו ידיהם בגינתם ונוהגים להתפאר במפגשים עם חברים בהצלחתם ולסחוט תשבוחות על הטעם המיוחד של הזיתים. התחרות תאפשר לדעת מיהו כובש הזיתים הטוב ביותר בישראל לשנת 2008.
במסגרת התחרות יציג כל כובש 2-3 ק”ג של זיתים שכבש במו ידיו ואת המתכון להכנת הזיתים. הציבור מוזמן לטעום מהזיתים ולדרג את המשתתפים בין השעות 10:00-11:30 ובתום התחרות יוכרזו הזוכים. מי שרוצים להשתתף בתחרות מתבקשים להירשם במשתלה בטלפון: 08-9443952 או בדואר אלקטרוני: mashtela@gbrener.org.il
בשעה 11:00, תתקיים הרצאתו של פרופ’ שמעון לביא, המשמש נשיא ארגון הזית העולמי של האו”ם, על פיתוח של זני זיתים חדשים למאכל.
לאורך כל היום, תתקיים מכירה של עצי זית במבחר גדלים וסוגים, חלקם יניבו זיתים, כבר בשנה הקרובה וחלקם רק בעוד מספר שנים וכן ניתן יהיה לרכוש זיתים ושמן זית. הכניסה לאירוע וההשתתפות בהרצאה הינה ללא תשלום. מידע על הפעילויות במשתלות גבעת ברנר באתר: www.gardens.co.il
כאן מובא מתכון של קולומלה, שמתאים גם לימינו. זיתים שנכבשו בדרך זו יכולים להחזיק מעמד שנה שלמה;
זיתים כבושים של הרומאי קולומלה
זיתים כבושים של הרומאי קולומלה
• פוצעים את הזיתים או חורצים אותם בקנה. (מבקעים באבן או חורצים בקנה מחודד – ניתן כמובן לחרוץ אותם בסכין – החריצה שומרת על צבעו של הפרי).
• שמים את הזיתים בתמיסת מלח קרה.
• מפזרים ענפי שומר מיובשים בתחתית האמפורה (כד חרס לאגירה – כיום ניתן להשתמש בצנצנת זכוכית) אמפורה כיחידת נפח מכילה; 26 ליטר.
• מוציאים את הזיתים מתמיסת המלח וסוחטים (לאחר מספר ימים).
• מכניסים ענפי שומר ירוק וענפי אלת המסטיק לאמפורה קטנה.
• ממלאים את האמפורה עד צווארה בזיתים, מפזרים ענפי שומר מיובשים, ממלאים בשני שליש תירוש (או יין צעיר) ושליש תמיסת מלח מרוכזת.
זיתים ביין
כדי שהזית יספוג את הטעם בצורה הטובה ביותר מבצעים חתך לאורכו של הזית. אמנם זאת עבודה מרובה אך הטעם משתלם.
לאחר שחתכנו קילו זיתים נשרה אותם במים למשך 6 ימים.
את המים יש להחליף מדי יום. ביום השביעי נעביר את הזיתים לכלי אטום ונוסיף את המים כהרגלנו, אך הפעם בתוספת של 6 כפות מלח.
נניח לזיתים להיכבש במי המלח וזאת למשך 3 שבועות.
בחלוף התקופה נסנן את הזיתים מן המים ונשפוך לכלי נפרד את ארבעת כוסות היין החמוץ בתוספת של שתי כפיות מלח וחצי כוס שמן זית.
יש לערבב את התערובת היטב וליצוק אותה על הזיתים לתוך כלי אטום למשך שלושה שבועות נוספים.
בהצלחה.