פרס קיי לחוקר צעיר מהאוניברסיטה העברית על פיתוח תרופה חדשה המעניקה תחושת שובע ומסייעת לרדת במשקל ■ לינדֶה ועמיתיו למחקר פיתחו תרכובת המחקה את פעולת ההורמון האחראי לתחושת שובע (aMSH).
לרדת בגדול ולא לחוש רעב. לינדֶה
מיליוני אנשים ברחבי העולם סובלים מהשמנת יתר, אך עדיין לא נמצאה תרופת קסם לפתרון הבעיה. יניב לינדֶה, דוקטורנט במחלקה לכימיה אורגנית באוניברסיטה העברית בהנחיית פרופ’ חיים גילון, מציע פתרון מעשי להורדה במשקל מבלי לחוש רעב.
על הפיתוח יקבל יניב לינדֶה (32) את פרס קיי היוּקרתי, בטקס שיתקיים היום, יום רביעי 6 ביוני 2007, במסגרת המושב ה-70 של חבר הנאמנים של האוניברסיטה העברית.
לינדֶה ועמיתיו למחקר פיתחו תרכובת המחקה את פעולת ההורמון האחראי לתחושת שובע (aMSH). במהלך אכילה, ההורמון מופרש בגוף האדם באופן טבעי ומתקשר לקולטן במוח הנקרא MC4R. כאשר נוצר תהליך “התקשרות” זה במידה מספקת, משגר המוח שדר של שובע.
החוקרים מהאוניברסיטה העברית פיתחו שיטה חדשה שמסנתזת תרכובת של שתי חומצות אמיניות או יותר (פפטיד) ומחקה את פעילותו הטבעית של ההורמון.
הפפטיד (BL-3020) מציג יציבות מטבולית גבוהה במגע עם אנזימים במעיים ועובר לאחר מכן אל זרם הדם. כאשר הפפטיד נמצא בתוך הדם הוא יכול להגיע לקולטן MC4R וכך לשדר תחושה של שובע.
כדי להתמודד עם השמנת יתר, אפשר ליטול את התרכובת וכך לגבור על תחושת הרעב ולהוריד משקל בדרך טבעית. ניסוי על עכברים הראה שנטילה אחת של הפפטיד מורידה את צריכת המזון במהלך יממה.
לאחר שנים-עשר יום של מנות יומיות קבועות שקיבלו, הגיע משקלם של העכברים ל-40% פחות מהמשקל הממוצע של עכבר באותו גודל וגיל שלא נטל את התרכובת.
על פפטיד זה נרשם פטנט באירופה ובארה”ב. חברת Bioline RX Ltd. חברה מסחרית מהעיר ירושלים, רכשה את זכויות הפיתוח מיישום – החברה למחקר ופיתוח של האוניברסיטה העברית, ומעוניינת בעתיד לשווק את התרכובת כתרופה נגד השמנת יתר.
טקס הענקת פרסים לפיתוחים חדשניים ע”ש קיי מתקיים באוניברסיטה העברית מדי שנה בשנה מאז 1994.
סֵר יצחק קיי מאנגליה, תעשיין בולט בתעשיית התרופות, ייסד את הנוהג לחלוקת פרסים לעידוד אנשי סגל וסטודנטים באוניברסיטה לפתח שיטות חדשניות בעלות פוטנציאל מסחרי שייטיבו עם האוניברסיטה ועם החברה.
________
צילום: ששון תירם.